Azt hittük, a skorbutot örökre elfelejthetjük...
2024. november 15. 17:07
Nemrégiben azonban kiderült, hogy még ma is előfordulhat.
A skorbut a C-vitamin hiányából adódó súlyos betegség, amely évszázadokon át rengeteg hajós életébe került. Nemrégiben a BMJ Case Reports folyóirat számolt be egy ausztrál beteg esetéről, aki ebben a betegségben szenvedett.
A skorbut a C-vitamin hiányából adódó súlyos betegség – fotó: Shutterstock
A skorbutról úgy gondoltuk, hogy végleg magunk mögött hagyhatjuk, azonban amikor egy középkorú férfi a közelmúltban különböző tünetekkel kórházba került, hosszas vizsgálatokat követően kiderült róla, hogy skorbut okozza a panaszait.
A férfi munkanélküli volt, egyedül élt, és mivel nem volt elég pénze, nem táplálkozott megfelelően, csak olcsó feldolgozott élelmiszert fogyasztott, a zöldség és a gyümölcs szinte teljesen kimaradt az étrendjéből. Néhány évvel korábban gyomorszűkítő műtéten esett át, amely után különböző vitaminokat kellett szednie, ám később ezek szedését elhagyta, mert túl drágák voltak.
A skorbut első jelei egy hónappal a C-vitamin-hiányt (napi 10 milligrammnál kevesebb fogyasztása) követően jelennek meg. Mivel tünetei sokrétűek, igen nehéz diagnosztizálni. A betegség legveszélyesebb tünetei azok a vérzések, amelyeket a vitaminhiány az érfalak gyulladásán keresztül kifejt, azonban ha felismerik, a betegség hatékonyan kezelhető.
A férfi a lábain lévő, kiütésekre hasonlító barnásvörös, tűhegynyi foltokkal, véres vizelettel került kórházba, a vérvizsgálat szerint vérszegénységben is szenvedett. Az orvosok számos vizsgálatot végeztek rajta, de kezdetben nem tudták megállapítani, hogy mi okozhatja a tüneteket. A kiütésekkel borított bőrfelülete egyre nagyobb lett, míg kórházban volt; végül az alapos kikérdezését követően derült fény a táplálkozási problémájára.
fotó:ng.hu
Miután nem tudtak a vérében C-vitamint kimutatni, egyértelművé vált, hogy milyen betegség okozza a tüneteket. Nagy dózisú C-vitamint és további étrend-kiegészítőket kapott, aminek következtében elmúltak a tünetei.
A skorbuttal kapcsolatos veszélyeztető tényezők – a hiányos táplálkozáson túl – az alkoholizmus, dohányzás, étkezési zavarok, a C-vitamin felszívódását akadályozó gyógyszerek, az elhízás, a dialíziskezelés, valamint például a gyomorszűkítő műtétek.
Forrás: ng.24.hu
Kapcsolódó cikkek
KIEMELT JELENTŐSÉGŰ A HAZAI AGRÁRTERMÉKEK NÉPSZERŰSÍTÉSE
2022. december 12. 09:50
Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, dec.8.-án, csütörtökön.
Csaló zöldség- és gyümölcskereskedőkre csapott le a hatóság
2024. október 01. 15:20
Nemcsak a költségvetésnek, de őstermelőknek is jelentős hátrányt okoztak.
Görögországból importált zöldséget és gyümölcsöt a forgalmi adó megfizetése nélkül értékesítő kereskedőket fogtak el a pénzügyőrök a szegedi nagybani piacon – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.