Azt hittük, a skorbutot örökre elfelejthetjük...
2024. november 15. 17:07
Nemrégiben azonban kiderült, hogy még ma is előfordulhat.
A skorbut a C-vitamin hiányából adódó súlyos betegség, amely évszázadokon át rengeteg hajós életébe került. Nemrégiben a BMJ Case Reports folyóirat számolt be egy ausztrál beteg esetéről, aki ebben a betegségben szenvedett.

A skorbut a C-vitamin hiányából adódó súlyos betegség – fotó: Shutterstock
A skorbutról úgy gondoltuk, hogy végleg magunk mögött hagyhatjuk, azonban amikor egy középkorú férfi a közelmúltban különböző tünetekkel kórházba került, hosszas vizsgálatokat követően kiderült róla, hogy skorbut okozza a panaszait.
A férfi munkanélküli volt, egyedül élt, és mivel nem volt elég pénze, nem táplálkozott megfelelően, csak olcsó feldolgozott élelmiszert fogyasztott, a zöldség és a gyümölcs szinte teljesen kimaradt az étrendjéből. Néhány évvel korábban gyomorszűkítő műtéten esett át, amely után különböző vitaminokat kellett szednie, ám később ezek szedését elhagyta, mert túl drágák voltak.
A skorbut első jelei egy hónappal a C-vitamin-hiányt (napi 10 milligrammnál kevesebb fogyasztása) követően jelennek meg. Mivel tünetei sokrétűek, igen nehéz diagnosztizálni. A betegség legveszélyesebb tünetei azok a vérzések, amelyeket a vitaminhiány az érfalak gyulladásán keresztül kifejt, azonban ha felismerik, a betegség hatékonyan kezelhető.
A férfi a lábain lévő, kiütésekre hasonlító barnásvörös, tűhegynyi foltokkal, véres vizelettel került kórházba, a vérvizsgálat szerint vérszegénységben is szenvedett. Az orvosok számos vizsgálatot végeztek rajta, de kezdetben nem tudták megállapítani, hogy mi okozhatja a tüneteket. A kiütésekkel borított bőrfelülete egyre nagyobb lett, míg kórházban volt; végül az alapos kikérdezését követően derült fény a táplálkozási problémájára.

fotó:ng.hu
Miután nem tudtak a vérében C-vitamint kimutatni, egyértelművé vált, hogy milyen betegség okozza a tüneteket. Nagy dózisú C-vitamint és további étrend-kiegészítőket kapott, aminek következtében elmúltak a tünetei.
A skorbuttal kapcsolatos veszélyeztető tényezők – a hiányos táplálkozáson túl – az alkoholizmus, dohányzás, étkezési zavarok, a C-vitamin felszívódását akadályozó gyógyszerek, az elhízás, a dialíziskezelés, valamint például a gyomorszűkítő műtétek.
Forrás: ng.24.hu
Kapcsolódó cikkek
Idén végre lesz elég kajszibarack?
2024. május 30. 16:10
Elnyúló, hosszú kajsziszezonra van kilátás.
A kajszi egy potenciálisan jó exportpozíciókkal rendelkező gyümölcsfajunk: 2018 előtt évi 4-5 ezer tonnát exportáltunk, az utóbbi években azonban – a kiszámíthatatlan termés, illetve árualap miatt – csak 1-2 ezer tonna volt a kivitt mennyiség. Az import ezzel párhuzamosan emelkedett, a korábbi évek 0,5-1,0 ezer tonnás mennyisége 1-2 ezer tonnára nőtt – írja a fruitveb.hu.
Ünnepi hal: lesz-e idén áremelés?
2024. december 16. 18:31
Kiváló minőségű hazai halak közül válogathatnak a fogyasztók.
A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a METRO Magyarország együttműködésével december 13.-án megrendezett sajtótájékoztatón, Budaörsön.