Balassagyarmat fenyveseinek harca a szárazság ellen

2024. július 08. 17:06
Az utóbbi években számos fenyves egészségi problémákkal küszködik. A legnagyobb gondot a szárazság okozza. Látványosan pusztulnak a fenyők Balassagyarmaton – írta az Országos Erdészeti Egyesület.
 
Balassagyarmat fenyveseinek harca a szárazság ellen
A globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt sajnos a fenyők visszaszorulnak természetes elterjedési területükre, az északi erdőkbe és a hegyvidékek 1000 méter tengerszint feletti magasságába. A tűlevelűek a nedves és hűvös éghajlatot kedvelik, és nehezen viselik a hómentes, enyhe teleket és a nyári hőhullámokat.
 
Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az olyan szélsőséges és aszályos időszakok, amelyek tömeges pusztuláshoz vezettek. A fenyők jobban megsínylik a szárazságot, mint a lombos fafajok, mivel kevésbé hatékonyan tudják testükben tárolni a vizet.
 
Egy egészséges fenyő jól védekezik a szúbogár ellen. A gyanta elpusztítja a bogarakat és lárváikat. Azonban a legyengült fák nem tudnak elegendő gyantát termelni a bogarak elleni küzdelemhez, melyek így felszaporodnak, végül a fenyves kipusztul. Ez a folyamat sajnos tovább folytatódott a közkedvelt Balassagyarmat-Nyírjesi parkerdőben található 4-B,C,D erdőrészleteiben is.
 
Segítenek a fáknak
Bár a természetes ökoszisztéma felbomlott ezekben erdőrészletekben, ahol egy élet véget ér, ott új kezdődik. A szél, a szajkó vagy az erdész új életet hoz magok formájában.
 
Az először utat törő fák, mint a nyír, juhar és kőris meghódítják a területeket, és néhány év alatt fiatal erdőt alkotnak, köztük tölgyfákkal, amelyek hosszú életkorukkal később uralják az erdőt. Egyensúlyi folyamat indul meg, és helyreáll a természetes rend.
 
Az erdészek feladata, hogy az elhalt és beteg faállományt eltávolítsák a koronákkal együtt, így akadályozzák a szúbogár terjedését.  Továbbá a természetes úton megjelent facsemetéket  kiegészítik csemetekertekben nevelt szaporítóanyaggal vagy makkal a megfelelő tőszám mértékéig.
Balassagyarmat fenyveseinek harca a szárazság ellen - Agrotrend
A területen most a kár felszámolása miatt fakitermelési munkálatok kezdődtek. A fakitermelő gépek körülbelül egy hét alatt végeznek a munkálatokkal, de a károsodott terület teljes tisztítása ennél több időt fog igénybe venni. A gépi munkálatok miatt a területen a természetjárók, kerékpárosok áthaladását ebben az időszakban korlátozzák, kérik a lakosság, illetve a kirándulók megértését, türelmét.
 
Míg újra árnyat adó erdő magasodik majd a turistaút fölé, addig sok idő eltelik. Ezért próbálják minél előbb elkezdeni az őshonos, vegyes, klímaváltozásnak ellenálló fák telepítését a Nyírjesi Parkerdőben.
 
forrás: agrotrend.hu / SokszínűVidék

Kapcsolódó cikkek

Tessedik Sámuel agrárpolihisztornak állított szobrot a MATE

2023. november 03. 12:00
Gazdasági mintaiskolája és az ott alkalmazott módszerei Európa-szerte ismertté váltak.
 
Tessedik Sámuel (1742-1820) evangélikus lelkész, tudós, agrárpolihisztor, reformer bronz mellszobrát leplezték le a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusa előtti szoborparkban, október 27-én. Tessedik Sámuel a tudományok széles körét képviselte: templomot és iskolát épített, komplex mezőgazdasági elméleti és gyakorlati tudást biztosított növendékeinek, továbbá sokat tett Szarvas város oktatásáért.

Friss: az Országgyűlés elfogadta a földügyi módosításokat

2022. december 09. 11:41
Többek között változott a helyben lakó fogalma és az elővásárlásra jogosultak sorrendje is.
 
A módosítások gerincét képezi a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Fftv.) és az azzal összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényt (a továbbiakban. Fétv.) érintő módosítások, a nak.hu ezekből tekintette át a legjelentősebbeket a tájékozttaójában.