Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés

2023. március 16. 11:43
Japán tudósok egy olyan egészségvédő vegyületet fedeztek fel a barnar izsben, amely más élelmiszerben nem található meg.
A világon több mint 100 országban termesztenek rizst, és Kínában fogyasztják a legtöbbet belőle. Ázsia többi részén is fő élelmiszernek számít, a fogyasztása meghaladja az évi 100 kg/fő/év mennyiséget. Az étkezések központjában elsősorban a fehér rizs áll. Az az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre elterjedtebb a barna rizs is, amely jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, ha a diétához adjuk hozzá, segít a testsúly és a koleszterinszint csökkentésében, valamint gyulladások megszüntetésében.
Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés
A barna rizs egy teljes értékű gabona, mely a héjból, a csírából és az endospermiumból (magfehérje vagy belső táplálószövet) áll.
Nem hántolják vagy polírozzák, és nemcsak színében, hanem a héj térfogatában is különbözik a fehér rizstől, amely a tulajdonságaiért és az ízéért felelős. A barna rizs lassabban fő, és lassabban is emésztődik. Ugyanakkor több fehérjét, zsírt, rostot, ásványi anyagot, vitamint fitokemikáliákat, azaz a növényekben található bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint a fehér rizs. Ugyanakkor alacsonyabb a glikémiás indexe (GI 50), ezért ajánlott gluténérzékenyek számára is.
A tudósok már régóta tudják, hogy a barna rizs antioxidáns tulajdonságai és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelme felelős az egészséget elősegítő tulajdonságaiért. Viszont eddig nem volt világos, hogy ehhez milyen kémiai vegyület járul hozzá. A japán Okayama Egyetem tudósai most végre rájöttek erre. Azonosították a barna rizsban található cikloartenil-ferulánt (CAF), mint fő sejtvédő vegyületet, amely hibrid szerkezete miatt egyedülálló.
A CAF, antioxidáns és egyben vérzsírcsökkentő hatást mutat. Képes megvédeni a sejteket számos anyagcsere-folyamat mérgező melléktermékétől és ötször nagyobb mennyiségben van jelen a barna rizsben, mint más antioxidánsok.
A felfedezés azért bír nagy jelentőséggel, mert nemcsak a barna rizs fogyasztásának egészségügyi előnyeinek titkát tárja fel, hanem feltárja az ezekért az előnyökért felelős komponenst is. Ez pedig a kutatók szerint ez lehetővé teszi a CAF-alapú funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők fejlesztését és gyártását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/focus.pl

Kapcsolódó cikkek

Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy: hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma

2024. február 21. 15:08
A sikeres pályázatokat követően a védjegy megjelenése és fogyasztói ismertsége folyamatosan emelkedik.
 
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nébih munkáját támogató ÉLBC Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma.

Némi visszaesés után Európában újra fellendülőben van az ökopiac

2024. február 19. 15:58
Tizenöt európai ország számolt be arról, hogy termőterületének legalább 10%-án ökológiai termesztés folyik.
 
2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a “The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.