Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés
2023. március 16. 11:43
Japán tudósok egy olyan egészségvédő vegyületet fedeztek fel a barnar izsben, amely más élelmiszerben nem található meg.
A világon több mint 100 országban termesztenek rizst, és Kínában fogyasztják a legtöbbet belőle. Ázsia többi részén is fő élelmiszernek számít, a fogyasztása meghaladja az évi 100 kg/fő/év mennyiséget. Az étkezések központjában elsősorban a fehér rizs áll. Az az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre elterjedtebb a barna rizs is, amely jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, ha a diétához adjuk hozzá, segít a testsúly és a koleszterinszint csökkentésében, valamint gyulladások megszüntetésében.

A barna rizs egy teljes értékű gabona, mely a héjból, a csírából és az endospermiumból (magfehérje vagy belső táplálószövet) áll.
Nem hántolják vagy polírozzák, és nemcsak színében, hanem a héj térfogatában is különbözik a fehér rizstől, amely a tulajdonságaiért és az ízéért felelős. A barna rizs lassabban fő, és lassabban is emésztődik. Ugyanakkor több fehérjét, zsírt, rostot, ásványi anyagot, vitamint fitokemikáliákat, azaz a növényekben található bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint a fehér rizs. Ugyanakkor alacsonyabb a glikémiás indexe (GI 50), ezért ajánlott gluténérzékenyek számára is.

A tudósok már régóta tudják, hogy a barna rizs antioxidáns tulajdonságai és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelme felelős az egészséget elősegítő tulajdonságaiért. Viszont eddig nem volt világos, hogy ehhez milyen kémiai vegyület járul hozzá. A japán Okayama Egyetem tudósai most végre rájöttek erre. Azonosították a barna rizsban található cikloartenil-ferulánt (CAF), mint fő sejtvédő vegyületet, amely hibrid szerkezete miatt egyedülálló.
A CAF, antioxidáns és egyben vérzsírcsökkentő hatást mutat. Képes megvédeni a sejteket számos anyagcsere-folyamat mérgező melléktermékétől és ötször nagyobb mennyiségben van jelen a barna rizsben, mint más antioxidánsok.
A felfedezés azért bír nagy jelentőséggel, mert nemcsak a barna rizs fogyasztásának egészségügyi előnyeinek titkát tárja fel, hanem feltárja az ezekért az előnyökért felelős komponenst is. Ez pedig a kutatók szerint ez lehetővé teszi a CAF-alapú funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők fejlesztését és gyártását.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/focus.pl
Kapcsolódó cikkek
Magyar pálinkafőzde nyert díjat Amerikában
2024. augusztus 14. 16:13
Kiemelkedő minőség, kiváló ár-érték arány és szemet gyönyörködtető csomagolás - ezek voltak a legfontosabb bírálati kritériumok az USA Spirits Ratings nemzetközi szeszesital versenyen. A megmérettetésre 40 országból érkeztek nevezések, az Év Lepárlója (Distillery of the Year) díjat mégis egy magyar családi pálinkafőzde, az Árpád Pálinka Manufaktúra nyerte el.
Egy kis tasmániai tejüzem „környezetbarát” tejet dobott a boltok polcaira
2024. július 23. 14:37
A vállalat tengeri hínárral etette a tejelő teheneket, melyek így kevesebb környezetkárosító metángázt bocsátottak ki. Az ENSZ szerint az állattenyésztési ágazat a globális metánkibocsátás mintegy 30%-áért felelős. A szarvasmarhák takarmányozásához használt tengeri moszatok és más takarmány-adalékanyagok csökkenthetnék az üvegházhatású gázok kibocsátását, de a magasabb költségek miatt egyelőre nem terjedt el széles körben.