Bejelenthető-e heti 40 óránál többre a dolgozó?

2018. január 09. 11:14
„Bejelentett dolgozónk heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Pályázaton indultunk, ami plusz két órát vesz igénybe naponta. Szeretném megtudni, milyen formában tehetem ezt, hogy ne sértsek törvényt.” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A teljes napi munkaidő napi 8 óra (általános teljes napi munkaidő). Bár a munka törvénykönyve (Mt.) szerint a teljes napi munkaidő legfeljebb napi 12 órára emelhető, de kizárólag az alábbi 2 esetben: ha a munkavállaló

- készenléti jellegű munkakört lát el, vagy

- a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója (hosszabb teljes napi munkaidő),

és mindezek mellett szükséges a munkavállaló hozzájárulása is.

Ha azonban az említettek alapján a hosszabb teljes napi munkaidőre nincs lehetőség, akkor a napi munkaidő nem haladhatja meg a 8 órát (ettől eltérően a beosztás szerinti napi munkaidő lehet legfeljebb 12 óra).

Megoldást ebben egy másik munkavállaló részmunkaidőben történő foglalkoztatása jelenthet, akár akként is, hogy annak a dolgozónak más munkáltatónál már áll fenn egy teljes munkaidős munkaviszonya (az Mt. ugyanis egy munkáltató–egy munkavállaló viszonylatában várja el a munkaidőre, pihenőidőre stb. vonatkozó szabályok betartását).

Nem tudom, hogy a pályázat esetén feltétel-e a munkaviszony, mert amennyiben nem, abban az esetben érdemes megnézni, hogy van-e lehetőség megbízási jogviszony létesítésére. Itt arra kell ügyelni, hogy az adott tevékenység ténylegesen is ellátható legyen ezen polgári jogi jogviszony keretében (nehogy felmerüljön a színlelt jogviszony lehetősége), másrészről pedig, hogy az ellátandó tevékenység jellege és jellemzői is teljes egészében térjenek el a fennálló munkaviszonytól.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Meghirdették az Élelmiszerbiztonságért Díj pályázatot

2016. június 14. 08:52
A hazai élelmiszerláncban működő vállalkozások számára a földművelésügyi miniszter ebben az évben is nyilvános pályázatot hirdet az Élelmiszerbiztonságért Díj elnyerésére.

Fémdarabot találtak a csokoládéba mártott goji bogyóban

2018. október 09. 09:39
Az Egyesült Királyság bejelentése szerint – vállalati önellenőrzés során – fémdarabokat találtak az egyik, csokoládéba mártott nyers goji bogyó termékben, amelyből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.