Bérkülönbség feszíti már a kezdő munkavállalókat is

2024. március 11. 17:30
A legfrissebb diákbér kutatás szerint a fiatalok 1920 forintos órabérért dolgoznak átlagosan heti közel 20 órát. A nők és a férfiak közötti bérkülönbség már a fiatalok között is eléri a 9 százalékot.
Bérkülönbség feszíti már a kezdő munkavállalókat is
Átlagosan óránként 1920 forintot keresnek a diákok bónuszokkal, jutalékokkal együtt, a medián érték 1860 forint volt és jellemzően hetente 19,6 órát dolgoznak, ez derül ki a Tudatos Diák Iskolaszövetkezet 2024-es bérfelmérésből, a kérdőíveket több mint 1100 fiatal töltötte ki.
 
A legjobban az IT terület fizetett átlagosan 2120 forintot, rangsorban a kereskedelem a sereghajtó 1820 forintos órabérrel. A leggyakoribb órabér bruttó 2000 forint, míg a legkiemelkedőbb 3300 forint óránként – írja a kutatás.
 
Néhány példa a bérekre (forint)
  • Irodai recepciós: 1750-2000;
  • Telefonos operátor: 1550- 2250;
  • HR admin gyakornok: 1700-2000;
  • Marketing gyakornok: 1880-2100;
  • Szoftverfejlesztő gyakornok: 1950-2300;
  • Junior projektvezető: 2000-2800;
A diákok 40 százalékának van lehetősége bónusz, illetve jutalék szerzésére a munkahelyén. Emellett a megkérdezettek több, mint harmada kap munkahelyi étkezési lehetőséget, mint kiegészítő juttatást.
 
Már itt is jelen van a bérkülönbség
Nem csupán a teljes állásban foglalkoztatottak esetén keresnek többet a férfiak, de már a diákmunkák esetében is. A felmérés adatai szerint a diák-munkaerőpiacon is 9 százalékos bérkülönbséget mértek a férfiak és a nők között, igaz ez kevesebb, mint a teljes állásban foglalkoztatottaknál, ahol 17,3 százalék a különbség.
 
A diákok több mint felének nem emelkedett 2023-ban a bére - ez is kiderül a kutatásból.
 
Akinek viszont emelkedett a bére, annak  0 és 9,  illetve 10 és 14 százalék béremelést adtak, ami megegyezett a december 1-jétől hatályos minimálbér- és garantált-bérminimum változással. Az előbbi 15 százalékkal, míg az utóbbi 10 százalékkal növekedett.
 
A diák foglalkoztatottak több, mint fele 19-21 év közötti, amit a 22-25 év közötti korcsoport követ. A fiatalabb, 16-18 év közöttiek kevesebben vannak és inkább szezonális jelleggel vállalnak munkát. A felmérésben 25 év felettiek kevesebb, mint 1 százalékot képviselnek.
 
2024-ben a diákok közel harmadának van lehetősége távolról dolgozni. Az elmúlt években a diák munkakeresők egyre intenzívebben érdeklődnek a teljes home office és a hibrid lehetőségek iránt. A betanulás időszakában a munkáltatók a fizikai bejárást preferálják, majd a kellő bizalom kiépülését követően lehetővé teszik a távoli munkavégzést is.
Diákmunka szervező
A diák-munkaerőpiacon a gyakornokok közel negyede már 1-2 éves munkatapasztalattal rendelkezik, minden ötödik diák pedig már több, mint 3 éve dolgozik tanulmányai mellett.
 
A diákok mintegy 30 százalékának van lehetősége teljes állásban elhelyezkedni jelenlegi munkahelyén a tanulmányai után. A munkát vállaló diákok több, mint negyede tudja munkahelyén teljesíteni a szakmai gyakorlatát.
 
A leggyakoribb heti ledolgozott óraszám 16 és 24 óra közé esik.
 
A lakhatást illetően a diákok mintegy fele még a családjával él együtt, 83 százalékuk pedig diákmunkát is vállal emellett. Az albérletben lakó és kollégista diákok mintegy 90 százaléka dolgozik, hogy kiadásait fedezni tudja.
 
forrás: economx.hu

Kapcsolódó cikkek

Tömeges felmondásról beszél a MOK, a BM szerint a kamara álhíreket terjeszt

2024. szeptember 06. 13:14
A napokban tárgyalt az  egészségügyi dolgozók munkaszervezési szabályainak módosításáról a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkárságán a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), a Magyar Kórházszövetség, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói, valamint a Gyógyszerészi Kamara, az MSZ EDDSZ és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete.

Olyan energetikai fejlesztések folynak hazánkban, amilyenek még soha nem folytak

2023. február 27. 10:19
74 milliárd forintba kerülő fejlesztéscsomag jön, mutatjuk, mire költik el.
 
15 ezer beruházás
Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a magyar nemzeti villamosenergia-hálózat fejlesztése drámaian gyors ütemben halad. A következő években több százmilliárd forintos új beruházások is várhatóak, főként uniós forrásokból - írta meg a g7.hu. Az a tény azonban, hogy a most induló projektek megvalósítása évekig tart, talán nem éppen az a hír, amit a hazai napenergia-rendszerek telepítésébe belevágók szerettek volna hallani. A g7 cikke szerint most a kormányzaton a sor, hogy lépéseket tegyen a háztetőkön elhelyezett napelemek hálózati visszakapcsolása érdekében. Az E.ON csoport a következő években több mint 15 ezer kisebb-nagyobb beruházást tervez megvalósítani a Dunántúlon és Pest megyében.