Betiltotta az EU a füstaromák használatát
2024. június 07. 12:55
A kutatások szerint növeli a rák kialakulásának kockázatát.
Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága veszélyesnek ítélte, ezért betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszerek, köztük chipsek forgalmazását.
Miután alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, ezek között a füstölt szalonnás chipset is.
A kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. 8 fajta füstaromával kapcsolatban komoly egészségügyi aggályok merültek fel. A vizsgálatok a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását mutatták ki.

A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni. Azaz az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket.
A tilalomról áprilisban született megállapodás, onnantól számított két éven belül kell kivezetni e termékeket az üzletekből.
Forrás: divany.hu
Kapcsolódó cikkek
A zsugorinfláció töretlenül halad előre
2024. augusztus 27. 15:22
Újabb és újabb kellemetlen meglepetés vár minket a boltokban
Az elmúlt két hónapban ismét számos termék kiszerelése csökkent a magyar boltokban. A zsugorinfláció töretlenül halad előre.
Árpavíz: a fogyást támogató csodaital
2024. szeptember 02. 14:27
A pázsitfűfélék családjába tartozó árpa (Hordeum vulgare) a legrégebben termesztett növények egyike. Legnagyobb felhasználási területe a sörfőzés, a maláta-, és whiskygyártás, valamint zöldárpaként népszerű szupertáplálék. De az árpavízről hallottál?

