Betiltotta az EU a füstaromák használatát

2024. június 07. 12:55
A kutatások szerint növeli a rák kialakulásának kockázatát.
 
Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága veszélyesnek ítélte, ezért betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszerek, köztük chipsek forgalmazását.
Betiltotta az EU a füstaromák használatát
Miután alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket, ezek között a füstölt szalonnás chipset is.
 
A kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. 8 fajta füstaromával kapcsolatban komoly egészségügyi aggályok merültek fel. A vizsgálatok a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását mutatták ki.
Bacon chipsszel — Stock fotó © ajafoto #79473300
A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni. Azaz az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket.
 
A tilalomról áprilisban született megállapodás, onnantól számított két éven belül kell kivezetni e termékeket az üzletekből.
 
Forrás: divany.hu

Kapcsolódó cikkek

A szív doktora, az avokádó

2023. augusztus 29. 12:39
Az avokádó krémes, világoszöld húsában rengeteg olyan tápanyag található, amelyek különösen fontosak a szív egészsége szempontjából. Egy kutatás szerint az avokádó fogyasztása nagy eséllyel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az íz és az egészség páratlan kombinációja.

Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága

2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
 
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu