Bíbor színű búzából (purpur) készül különleges kenyér

2024. július 04. 17:18
Rendkívül ízletes és egészséges.
 
Purpurbúza – ez az évszázadokra feledésbe merült ősgabona napjainkban ismét hódít. A belőle készült kenyeret sokan szeretik a különleges színe és értékes beltartalmi összetevői miatt.
Bíbor színű búzából (purpur) készül különleges kenyér
Feledésbe merült ősgabona
A napjainkban génbankokban őrzött állományból életre hívott lilás színű búzafajta feltehetőleg Etiópiából származik, bár egyes források szerint 1872-ben a Vörös-tenger mentén bukkantak rá először.
 
Főként Kelet-Afrikában, Új-Zélandon, Kínában, az Amerika Egyesült Államokban és Ausztriában a vad, illetve a termesztett fajtáik is megtalálhatók.
 
A feledésbe merült purpurbúzát az 1990-es években kezdték újra termeszteni. 2006-ban elterjedt a sütőiparban is, azóta a lila búzából készült pékárukat már több mint 40 országban forgalmazzák – írja a greendex.hu.
Királypyton: PurPur kenyér, PurPur búza
 
A purpurbúza egyidős a legősibb búzafajtákkal
A purpurbúza különleges színével és értékes beltartalmi összetevőivel a modern kori pékek figyelmét is felkeltette. A teljes kiőrlésű kenyérben ugyanis életre kel az erős fűszeres íz, a hosszan megőrzött frissesség és a természetes antioxidáns hatás. A purpurkenyér amellett, hogy ízletes, más szempontokból is előnyös.
 
A ritka és kevesek által ismert purpurbúzából előállított liszt a hagyományos lisztekhez képest más az ízében, a tartalmában és a hatásait tekintve is:
 
  • a purpurból készült kenyérnek magas az antocián-tartalma
  • a purpurbúza bíbor színezete a kenyérnek jellegzetes külsőt kölcsönöz, ez adja a nevét is (a purpur jelentése 'bíbor')
  • mivel az ősgabonát nem termesztették nagy mennyiségben, így az évszázadok során természetes módon maradhatott fenn
A purpurbúzából előállított 100 grammnyi termékben van:
 
  • energia: 907,0 kJ / 215,7 kcal;
  • zsír: 4,7 g, melyből telített zsírsavak: 0,7 g;
  • szénhidrát: 28,6 g, melyből cukrok: 2,4 g;
  • rost: 7,5 g;
  • fehérje: 10,8 g;
  • só: 1,5 g.
Nagyon sok benne az antocián
A közelmúltban a purpurbúza számos kutatás tárgya volt, főként a benne található antociánok miatt. A növényi pigmentek egy olyan csoportja, amely az élénk színű – a narancssárga, a vörös, a lila és a kék – gyümölcsökben, illetve zöldségekben található meg.
Egy élelmiszer, ami nem megy ki a divatból - Nők Lapja
Az antociánok nagyon erős antioxidánsok és antimikrobiális, sejtvédő, tumorellenes, lipidcsökkentő, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek. Szerepet játszhatnak a érfalak védelmében, a vércukorszint kiegyenlítésében és a szemünk egészségének megtartásában is. Jelentős mennyiségben kötik meg a szabad gyököket, amelyek felhalmozódhatnak a szervezetünkben, hozzájárulva a daganatos betegségek kialakulásához, illetve gyorsítva a sejtek öregedését.
 
A kutatások során azt vizsgálták, hogy milyen az antociánok magban való elhelyezkedése és eloszlása, illetve, hogy a liszt alkalmas-e sütéshez. A szakemberek megállapították, hogy a purpurbúza antocián-tartalma a hagyományos kenyérbúzáénál 10-szer magasabb, és a mag oldalsó rétegeiben található legnagyobb antocián-tartalommal a teljes kiőrlésű lisztek rendelkeznek.
Miért jó a PurPur kenyér? Tényleg annyival egészségesebb, mint amennyivel  drágább? - Dívány
Az egészséges táplálkozás érdekében mindenképpen érdemes megkóstolni a purpurbúzából készült termékeket.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák

2023. március 31. 10:57
Nem tudják eladni senkinek.
 
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu
 
Nehéz helyzetben a gazdák
A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.

Nem is hinnéd, de még a csomagolás színe is befolyásol, amikor leveszel egy terméket a polcról

2024. április 09. 14:26
Ezek a színek befolyásolják a fogyasztókat bio élelmiszerek vásárlásakor.
 
Az ökológiai élelmiszerek iránti növekvő érdeklődést az egészségesebb és fenntarthatóbb életmód iránti társadalmi váltás hajtja. A fogyasztók környezeti hatások iránti tudatossága növekszik, és olyan termékeket keresnek, amelyek összhangban vannak az értékeikkel.