Biomassza-termelők, figyelem! Változás történt az adatszolgáltatásban

2024. június 25. 16:20
A tervet elektronikus úton, a Nébih részére kell megküldeni szeptember 30-ig.
Biomassza-termelők, figyelem! Változás történt az adatszolgáltatásban

Mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen termeszthető, amelyre vonatkozóan évente tápanyag-gazdálkodási terv készül – fotó: pixabay.com

2022. január 1. óta a mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen termeszthető, amelyre vonatkozóan évente tápanyag-gazdálkodási terv készül – írja a nak.hu tájékoztatója.

A tervet elektronikus úton, a Nébih részére kell megküldeni szeptember 30-ig – ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül.
 
Ha a biomassza-termelő felsőfokú agrárszakirányú képesítéssel rendelkezik, a tápanyag-gazdálkodási tervet önállóan készítheti el, egyéb esetben a tápanyag-gazdálkodási tervet a biomassza-termelő által felkért, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyilvántartásában talajvédelem, tápanyag-gazdálkodás szakterületre vonatkozóan szakértői jogosultsággal rendelkező szaktanácsadó vagy szaktanácsadó szervezet készítheti el.
 
A tápanyag-gazdálkodási tervet öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmények alapján kell elkészíteni.
 
Fenti követelmények teljesítéséhez a Nébih Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) rendszerén keresztül tehetnek eleget a biomassza-termelők elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségüknek adta hírül a Nébih.
AM: 2024-ben is lesz lehetőség a Gazdálkodási Napló egyszeri elektronikus  feltöltésére! - FruitVeB
Az új online felület nem csak a tápanyag-gazdálkodási tervek fogadására alkalmas, de beépített képletekkel annak elkészítését is segíti. A hatóság a jövőben e felületen várja a tervek megküldését – olvasható a nak.hu cikkében.
 
A Nébih tájékoztató teljes terjedelmében EZEN a linken érhető el.
 
A tápanyag-gazdálkodási terv elkészítését támogató kitöltési segédlet pedig ERRE a linkre kattintva érhető el.
 
forrás: agroinform.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A gyártó felelőssége - EPR: egy zsebbe vágó uniós kötelezettség

2023. június 30. 12:22
Az idei év egyik nagy kihívást jelentő feladata az új körforgásos gazdaság modellre épülő hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése lesz 2023. július 1-től. Új fogalmat kell megtanulnunk: jön az EPR (extended producers responsibility) , azaz a kiterjesztett gyártói felelősség.
Az EPR és a betétdíjas csomagolóanyagok (üveg, fém, műanyag) visszaváltási rendszerének bevezetését vette napirendre az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő-Bor-Pálinka Albizottsága legutóbbi ülésén. A téma iránti érdeklődést mutatja, hogy az esemény több, mint három órán keresztül zajlott - s azt gondolom, még most is folyna –, csak a délutáni órák szabtak határt az egyeztetésnek. Az ülésen a szőlő-bor, a pálinka, a szeszipar szakmai képviseletek, az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a NÉBIH, a MOL, a MOHU szakemberei vettek részt.
 

Egy amerikai gazda mutat példát, hogyan lehet(ne) együtt élni a vaddal

2024. február 15. 16:13
A mezőgazdasági termelékenység és a vadon élő állatok igényei közötti egyensúly megteremtése nem könnyű.
 
Érdemes tanulmányozni és megfogadni a Modern Farmer cikkét Jillian Garrett tollából, főleg azt figyelembe véve, hogy az elkövetkezendő években várhatóan egyre nagyobb számban jelenik meg az ország területén a farkas. Néhol már most is konfliktusokat eredményez a nagyragadozóval való együttélés, pedig nem árt erre készülni, hiszen megjelenéséből akár a gazdák is profitálhatnak.