Bornemissza Gergely is Egerben lesz az Emlékhelyek napján

2023. május 12. 14:01
Egerben szombaton tartják az Emlékhelyek napját. Az egri vár csaknem kétmilliárd forintból újult meg a közelmúltban, múzeuma pedig értékes magánadománnyal gyarapodott.
 
1,5 milliárd forint uniós, valamint 460 millió forintos kormányzati támogatásból nemrégiben több ponton is befejeződött az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése. A beruházás új elemei mellett az Eger, 1552 című kisfilmet is megismerhetik a látogatók május 13-án a helyszínen, az Emlékhelyek napján – közölte Petneházi-Halász Noémi, az intézmény sajtóreferense.
Bornemissza Gergely is Egerben lesz az Emlékhelyek napján
A program a hagyományőrzők belvárosi felvonulásával indul, majd az ünnepi megemlékezést követően egy díszvetítés keretében, az alkotók és a szereplők részvételével mutatják be a díjnyertes alkotást, amely a mai diákok szemszögéből kelti életre az egri vár ostromát. A vetítést követően pódiumbeszélgetés keretében ismerhetik meg a látogatók a film készítésének kulisszatitkait.
 
Ezen a napon egy másik közönségtalálkozó is színesíti majd a programot, amelynek vendége Kovács István színművész lesz, aki az 1968-ban forgatott Egri csillagok című produkcióban Bornemissza Gergelyt alakította.
 
A sajtóreferens elmondta: értékes ajándékkal gyarapodott a Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteménye. A noszvaji magánadomány a 20. századi életmódba enged betekintést 123 tételen keresztül, melyek között egyaránt megtalálhatóak a női és férfi öltözetdarabok, a háztartás és lakáskultúra, mesterségek és a gazdasági élet eszközei. A legkiemelkedőbb darabokból a Múzeumok éjszakáján, 2023. június 24-én láthatnak válogatást az érdeklődők.
 
A 18. századi Nagy-Eged hegyi remetekápolna kutatása civil kezdeményezésre indult 2020 februárjában, azóta a Dobó István Vármúzeum önkéntesekkel, lokálpatrióta lakosokkal, helytörténészekkel folytatta a munkát. Június 2-án ismét kiállítás nyílik a kápolnához köthető legújabb leletekből a vármúzeum új déli fogadóépületében, amelyet októberben a témához kapcsolódó konferencia követ majd. Május 15-től június 1-ig maga az ásatás is folytatódik önkéntesek és a múzeum közösségi régészeti programja résztvevőinek bevonásával. Ezúttal az eredeti falakat vizsgálva arra szeretnének fényt deríteni, hogy pontosan mikor épült a kápolna. A munkát június 4-én nyílt nap keretében bárki megtekintheti a helyszínen.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Három turisztikai fejlesztésre egymilliárdos támogatás Bács-Kiskunban

2023. február 01. 15:09
Három turisztikai fejlesztésre csaknem egymilliárd forintot nyert el három Bács-Kiskun vármegyei település az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből.
 
Rideg László, a vármegyei önkormányzat elnöke elmondta: Kiskunmajsán 659 millió forintból újítják fel a Deák Ferenc utca és a helyi fürdő közötti kerékpárútszakaszt.Egyrészt szélesítik a kerékpársávot, így lehetőség nyílik az elválasztás nélküli gyalogút és kerékpárút kijelölésére. Ezen kívül napelemes kandeláberekkel válik biztonságosabbá a szakasz, és kialakítanak egy kerékpáros szervizponttal ellátott pihenőhelyet is.
 

Idén is lesz Gerecse 50, indul az online nevezés

2023. február 09. 14:16
A teljesítménytúrázók egyik legismertebb rendezvénye a Gerecse 50 idén is tavaszköszöntő megmérettetésre hívja a tapasztalt kilométergyűjtőket, az első teljesítménytúrájukra készülőket, az idősebbeket, a fiatalokat és a családdal érkező legfiatalabbakat április 15-én, szombaton.
 
A 41. Gerecse 50 teljesítménytúrára készül a Magyar Természetjáró Szövetség és az alapító Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség, hogy folytatva az évtizedes hagyományokat, az ország második legidősebb teljesítménytúrája az idei évre ismét megújuljon egy kicsit.