Boros nyár a Velencei-tónál

2023. július 26. 16:21
A Velencei-tóhoz tervezett vízparti strandolást, gyalogtúrát, vagy a tókerülő kerékpáros kirándulást érdemes borkóstolással, pincetúrával is kiegészíteni, hiszen a környéken egyre több a minőségi borokat kínáló pincészet. Agárdtól Pákozdig számos borászatot találunk, ahol megkóstolhatjuk, mit is tud ez a különleges vidék.
Boros nyár a Velencei-tónál
Ha letekintünk a Velencei-hegység egyik lankájáról a tó felé, azonnal megértjük, mi késztetett az utóbbi időben egyre több fiatalt, hogy a környéken vásároljanak szőlőt, és itt vágjanak bele a borkészítés mesterségébe.
 
A táj gyönyörű, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagyszerű borok kerülhessenek innen a palackokba.
 
Sokan nem is gondolnák, hogy bortermelő vidékről van szó, pedig a Velencei-tavi térség hivatalosan is az Etyek-budai borvidék egyik körzete, és amilyen pici, olyan változatos is egyszerre. Nemcsak a talaj szerkezetét, hanem a birtokok méretét és a borstílusokat tekintve is. Itt bizony találunk fél hektáron gazdálkodó hobbiborászt és nagyságrendekkel nagyobb birtokot igazgató tulajdonost is. Abban azonban nagy az egyetértés: lelkesedés és összefogás nélkül minden nehezebben menne.
A Velencei-tavi borászok valóban közösen gondolkodnak és sok mindenben támogatják egymást. Legyen szó szakmai segítségnyújtásról, rendezvényeken való közös megjelenésről, vagy éppen egy közösségi bor piacra dobásáról. Mint amilyen például a pázmándi borászok összefogásának gyümölcse, a Könnyűvér névre keresztelt vörös házasítás, amely először négy éve debütált és egyre ismertebb a piacon. Gyümölcsössége, könnyedsége révén a nyári esték elengedhetetlen kísérője.
 
A Velencei-tóhoz látogató turisták abból a szempontból is szerencsések, hogy szinte bármilyen alkalomra, bármilyen étel mellé találhatnak a környéken – Agárdtól Pákozdig – kiváló minőségű, helyi borokat.
Tradicionális eljárással készült pezsgőt éppúgy, mint a most oly divatos pét nat-ot, halas ételekhez illő, könnyedebb fehérborokat, grillhúsokhoz passzoló testesebb fehéreket vagy akár vadpörkölthöz ideális vöröseket. A borokat a legegyszerűbb a pincészeteknél beszerezni. Előzetes bejelentkezéssel vezetett kóstolókon is részt vehetünk, így nemcsak a borászokat ismerhetjük meg, de a pincék mindennapjaiba is kicsit betekinthetünk. A borkóstolók után pedig sokkal könnyebb eldönteni, milyen bort vigyünk magunkkal a másnapi romantikus, naplementés hajókázásra.
 
Minden évben egyszer „házhoz” is mennek a nyaralókhoz a borászok: ez az Agárdi BorPart rendezvény, ahol szinte valamennyi Velencei-tavi borász termékét meg lehetett kóstolni, a főszezon közepén, július elején, az agárdi szabadstrand közvetlen közelében. Talán megéri kiemelni azt is, hogy ingyenes rendezvényről volt szó, ahol csupán a kóstoló poharat kellett megvásárolni. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eseményt a tervek szerint 2024-ben is megrendezik, ajánlatos a jövő évi nyaralások tervezésekor már ezt is figyelembe venni. Addig pedig a kirándulások, biciklizések és hajókázások mellett minél több bort kóstolni a Velencei-tónál!
 
Forrás: magyarmezogazdasag

Kapcsolódó cikkek

Mindjárt itt van az újabb támogatás a mezőgazdasági kisüzemeknek!

2022. november 14. 12:11
Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívás dokumentációja. A felhívás 4.3. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja című pontja egy új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében 2022. november 17. – 2022. november 30. között van lehetőség.
 

Több, mint 200-fajta csemegeszőlőt mutattak be Pécsen

2023. augusztus 28. 13:05
Az országos rendezvényen az idén csaknem húsz kiállító jelent meg a portékáival.
 
Több mint 200 különböző fajtát ismerhettek és kóstolhattak meg az érdeklődők a II. Országos Csemegeszőlő Kiállításon és Versenyen szombaton Pécsen – közölte a szervező, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az MTI-vel.