Boros nyár a Velencei-tónál

2023. július 26. 16:21
A Velencei-tóhoz tervezett vízparti strandolást, gyalogtúrát, vagy a tókerülő kerékpáros kirándulást érdemes borkóstolással, pincetúrával is kiegészíteni, hiszen a környéken egyre több a minőségi borokat kínáló pincészet. Agárdtól Pákozdig számos borászatot találunk, ahol megkóstolhatjuk, mit is tud ez a különleges vidék.
Boros nyár a Velencei-tónál
Ha letekintünk a Velencei-hegység egyik lankájáról a tó felé, azonnal megértjük, mi késztetett az utóbbi időben egyre több fiatalt, hogy a környéken vásároljanak szőlőt, és itt vágjanak bele a borkészítés mesterségébe.
 
A táj gyönyörű, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagyszerű borok kerülhessenek innen a palackokba.
 
Sokan nem is gondolnák, hogy bortermelő vidékről van szó, pedig a Velencei-tavi térség hivatalosan is az Etyek-budai borvidék egyik körzete, és amilyen pici, olyan változatos is egyszerre. Nemcsak a talaj szerkezetét, hanem a birtokok méretét és a borstílusokat tekintve is. Itt bizony találunk fél hektáron gazdálkodó hobbiborászt és nagyságrendekkel nagyobb birtokot igazgató tulajdonost is. Abban azonban nagy az egyetértés: lelkesedés és összefogás nélkül minden nehezebben menne.
A Velencei-tavi borászok valóban közösen gondolkodnak és sok mindenben támogatják egymást. Legyen szó szakmai segítségnyújtásról, rendezvényeken való közös megjelenésről, vagy éppen egy közösségi bor piacra dobásáról. Mint amilyen például a pázmándi borászok összefogásának gyümölcse, a Könnyűvér névre keresztelt vörös házasítás, amely először négy éve debütált és egyre ismertebb a piacon. Gyümölcsössége, könnyedsége révén a nyári esték elengedhetetlen kísérője.
 
A Velencei-tóhoz látogató turisták abból a szempontból is szerencsések, hogy szinte bármilyen alkalomra, bármilyen étel mellé találhatnak a környéken – Agárdtól Pákozdig – kiváló minőségű, helyi borokat.
Tradicionális eljárással készült pezsgőt éppúgy, mint a most oly divatos pét nat-ot, halas ételekhez illő, könnyedebb fehérborokat, grillhúsokhoz passzoló testesebb fehéreket vagy akár vadpörkölthöz ideális vöröseket. A borokat a legegyszerűbb a pincészeteknél beszerezni. Előzetes bejelentkezéssel vezetett kóstolókon is részt vehetünk, így nemcsak a borászokat ismerhetjük meg, de a pincék mindennapjaiba is kicsit betekinthetünk. A borkóstolók után pedig sokkal könnyebb eldönteni, milyen bort vigyünk magunkkal a másnapi romantikus, naplementés hajókázásra.
 
Minden évben egyszer „házhoz” is mennek a nyaralókhoz a borászok: ez az Agárdi BorPart rendezvény, ahol szinte valamennyi Velencei-tavi borász termékét meg lehetett kóstolni, a főszezon közepén, július elején, az agárdi szabadstrand közvetlen közelében. Talán megéri kiemelni azt is, hogy ingyenes rendezvényről volt szó, ahol csupán a kóstoló poharat kellett megvásárolni. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő eseményt a tervek szerint 2024-ben is megrendezik, ajánlatos a jövő évi nyaralások tervezésekor már ezt is figyelembe venni. Addig pedig a kirándulások, biciklizések és hajókázások mellett minél több bort kóstolni a Velencei-tónál!
 
Forrás: magyarmezogazdasag

Kapcsolódó cikkek

Takarmánykukorica adja az otthonok melegét

2024. január 22. 13:31
Kukoricarostból készült biogázt táplál a gázhálózatba a Pannonia Bio és az E.ON.

Kijött a rendelet, szabad utat kapott Magyarországra az ukrán cukor

2023. október 10. 17:21
Törölték a nád- és répacukrot az importtilalmi listáról.
 
Hétfőn jelent meg a Magyar Közlöny 144. számában és kedden már hatályba is lépett a 464/2023. (X. 9.) Korm. rendelet, amely az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet módosítása. Ennek értelmében az érintett rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 22. sora, amely a nád- és répacukorra, valamint a szilárd szacharózra vonatkozik, hatályát veszti.