Csak a szemüknek higgyenek! Bábolnai Gazdanapok 2023

2023. szeptember 04. 13:02
Ami egyformán látványos, érdekes és szakmailag is tanulságos, az a szántóföldi gépbemutató a Bábolnai Gazdanapokon.
Csak a szemüknek higgyenek! Bábolnai Gazdanapok 2023
A látványos gépshow a háromnapos programsorozat ismétlődő és fontos eleme, amire kiemelten készülnek a szervezők és a szakmai kiállítók is Fotó: Csatlós Norbert
 
Évről évre gazdag szakmai programmal, színes, szórakoztató látnivalókkal várják az érdeklődőket a Bábolnai Gazdanapok, ami pedig mindezt egyesíti magában, vagyis egyformán látványos, érdekes és szakmailag is tanulságos, az a szántóföldi gépbemutató.
 
A megszokottól eltérően az idén nem kukoricatarlón kerül rá sor, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákat figyelhetnek majd meg az érdeklődők, mintegy 15 gépkapcsolás: erőgépek és szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák közreműködésével.
 
A bemutatóterület 17 hektár tárcsázott zabtarló lesz, amire olajretek és mustár vetőmagkeveréket vetettek – mondta el Sipos Norbert, az Agromax képviselője, aki a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok szántóföldi növénytermesztési szolgáltatását látja el közel ezer hektáron. Hozzátette: a zöldítés várhatóan 5-6 centiméterre nő meg a rendezvény idejére, a talaj pedig augusztus utolsó hetében három nap alatt 55 milliméter esőt kapott, ami jól visszatömörítette. Ha nem kap újabb csapadékot, ideális terepe lesz a tervezett direkt-, illetve sekély művelések bemutatásának.
 
A mezőgazdasági gépshow a Bábolnai Gazdanapok egyik legnépszerűbb eseménye, hiszen egészen más álló helyzetben megtekinteni a legújabb eszközöket, akár a legimpozánsabb gépcsodákat, mint amikor mozgó állapotban, szélben, porban, valódi akadályokat leküzdve, hozzáértő szemek előtt kell gyakorlati vizsgát tenniük.
Nemcsak azokat a fiatalokat nyűgözi le, akik mezőgazdasági szakiskolásként vagy felsőoktatási hallgatóként hamarosan saját maguk is kezelésbe vehetik az eszközöket, mert nem maradnak le róla azok a gazdálkodók sem, akik már hosszú évek, esetleg évtizedek óta végzik a bemutatott szántóföldi munkákat. Érthető, ha a forgalmazók számára is fontos esemény, hiszen elmélyíthetik az új technológiákkal és fejlesztésekkel kapcsolatos ismereteket, információkat, és az egyik legfontosabb célja a gazdák gépvásárlási szándékának erősítése, a döntéshozatal szakmai megalapozása.
 
Gépek hosszú sora
Az idei szántóföldi gépshow házigazdája egy fiatal kora ellenére is nagy elméleti és gyakorlati tudással rendelkező gépészmérnök, Apagyi Bence lesz, aki 2021-ben nehézgép-szerelő kategóriában hetedik helyezést ért el a Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkillsen.
 
Mint mondta, a lazítástól a vetésig lesznek láthatók szántóföldi műveletek, amelyek során a következő gépkapcsolások és munkagépek mutatkoznak be:
John Deere 8R 410 traktor és Köckerling Vector 460 nehéz szántóföldi kultivátor; John Deere 7R 290 traktor és Köckerling Allrounder Flatline 600 univerzális szántóföldi kultivátor; John Deere 6R 195 traktor és John Deere 750A pneumatikus gabonavetőgép; ESPRO 6000 RC mulcsvetőgép; OPTIMER XL 6000 rövidtárcsa; MAXIMA 12 soros szemenkénti vetőgép és PF 1500 (frontgép); PERFORMER 3000 kombinált tárcsás-kapás művelőeszköz; LEADER XT váltvaforgató eke; Multiva eForte 300 no-till vetőgép; Agro Masz Grizzly X4 hibrid kultivátor; Farmet Digger 3 N függesztett mélylazító; Farmet Duolent DX 460 NS függesztett szántóföldi kultivátor; Farmet Fantom FX 650 Classic félig függesztett szántóföldi sekélykultivátor, valamint a Farmet Softer 6 PS félig függesztett rövidtárcsa.
 
A bemutatókra szeptember 7-én, csütörtökön 11-től 12.20-ig és 14.30‐tól 16.30-ig, szeptember 8-án, pénteken 10.30-tól 12.30-ig és 14.30‐tól 16.30-ig, szeptember 9-én, szombaton pedig 10.30-tól 12 óráig kerül sor a kiállítás szántóföldi területén.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb lépéseket sürgetnek az ukrán gabona miatt Magyarországon

2023. április 19. 12:37
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabonára és olajos magvakra, valamint más mezőgazdasági termékekre bevezetett átmeneti importtilalmat. Az ukrán gabona miatt kialakult piaci helyzetet vizsgáló kamarai munkacsoport további lépéseket is szorgalmaz: a gabonaszállítások szigorú felügyeletére, a vámok visszaállítására, az ukrán gabona egészségügyi kockázataiból adódóan annak fokozott vizsgálatára, valamint a mikotoxinnal fertőzött hazai kukorica mihamarabbi kivonására tett javaslatot. A napokban a magyar és a lengyel agrárkamarai elnök is egyeztetett az ukrán gabona okozta krízisről.

Egy évtized levendula

2023. július 12. 14:33
A levendulatermesztés virágkora nagyjából öt évvel ezelőtt volt hazánkban, akkoriban igazi divattá vált a „levendulázás”. Továbbra is sokan szeretik a színe és az illata miatt, vagy a hozzá társított „vintage” vagy provance-i hangulata miatt – mondja Sabján-Ozsváth Emese, aki a Zala megyei Csömödéren közel egy évtizede foglalkozik levendulatermesztéssel és levendulás termékek készítésével.