Csökkent az agrárium kibocsátási volumene

2022. augusztus 22. 12:20
2021-ben a mezőgazdasági kibocsátás volumene 2,1 százalékkal csökkent 2020-hoz képest. Az 5,3 millió tonnás búzatermés 3,8 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál. Árpából 1992 óta nem tapasztalt mennyiséget, kukoricából – a nyári aszály következtében – az előző évinél 25 százalékkal kevesebbet arattak.
Csökkent az agrárium kibocsátási volumene

Az olajos magvú növények közül a napraforgó termesztése bővült. 2021. december 1-jén tyúkból többet, szarvasmarhából, sertésből és juhból kevesebbet tartottak, mint az előző év azonos időpontjában.

A mezőgazdaság 2021. évi teljesítményét környezeti és piaci hatások egyaránt alakították. Az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 3,9 százalékkal részesedett. Az agrárium kibocsátási volumene csökkent, így a GDP növekedéséhez nem tudott hozzájárulni.

Leginkább a növénytermesztés alacsony termelési volumene befolyásolta kedvezőtlenül a teljesítményt. Az ágazat beruházási volumenének növekedése kisebb volt a nemzetgazdasági átlagnál. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása tovább csökkent – derült ki a Helyzetkép a mezőgazdaságról, 2021 című jelentésből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) készített.

Az előző évihez képest a termelői és a ráfordítási árak egyaránt számottevően emelkedtek, a fontosabb növények (kukorica, búza, napraforgó, repce) három-, négytizedével kerültek többe. A ráfordítások közül a műtrágyák és a takarmányok is kiugróan drágultak. Kevesebb növénytermesztési termék került külpiacra, ezek behozatala viszont nőtt 2021-ben. Búzából, napraforgóból több, kukoricából, repcéből kevesebb termett. A baromfik december 1-jei létszáma jelentősen nőtt, a többi főbb állatfajé csökkent az előző év azonos időpontjához viszonyítva.

Az előzetes becslés szerint 2021-ben az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátási értéke az előző évinél 7,1 százalékkal több, 444 milliárd euró volt. A gabonafélék és az ipari növények termesztésének volumene számottevően nőtt, a burgonyáé, a gyümölcsöké és a boré csökkent. A baromfifélék kibocsátása mérséklődött, a szarvasmarháé és a sertésé nem változott jelentősen. A legnagyobb kibocsátók közül Franciaországban és Németországban csökkent a volumen, Spanyolországban és Olaszországban az előző évihez hasonlóan alakult. Románia kibocsátása az alacsony bázis miatt kiugró mértékben nőtt.

Az előzetes adatok szerint hazánk 2021-ben az unió mezőgazdasági kibocsátásának 2,1 százalékát állította elő. Elsősorban kukorica- és napraforgó-termesztésünk, valamint baromfitenyésztésünk jelentős az unióban.

www.agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Mitől lehetne még hatékonyabb a mezőgazdaság?

2021. április 23. 07:51
Kutatások szerint a biodoverzitás, a növényfajok sokfélesége javítja a földművelés hatékonyságát – ismerteti az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld napja alkalmából kiadott közleményében.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználat a mezőgazdasági termelőknek

2019. május 03. 09:19
A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és huzamos ideig sújtó aszály miatt a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig (legfeljebb egy hónapig) rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelők számára tartósan vízhiányos időszakban.