Csúcsra ért az élelmiszer-infláció?
2023. március 01. 11:16
Fokozatosan csökkenhetnek az árak, bár a drága energia és az ársapka gátló hatással van a folyamatra.
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke az InfoRádió kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy már túl jár a csúcson az élelmiszer-infláció, aminek egyik összetevője az emberek takarékoskodása miatti forgalomcsökkenés. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint közben a nagy beszállítóktól kedvezményt kaptak a kereskedők.

Néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára csökkenni fog
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az élelmiszer-infláció a csúcsra ért, így néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára csökkenni fog, vagy legalábbis kisebb mértékű növekedésre lehet majd számítani.
A jelenlegi legjobb tudomásunk szerint azt állíthatjuk, hogy néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára valószínűleg csökkenni fog, de az szinte biztos, hogy az élelmiszer-infláció mértéke január-februárban platózik– fogalmazott február utolsó napján, hozzátéve: "hacsak valami újdonság nem történik a piacon".
Normalizálódni látszanak a gabonapiacok
Éder Tamás elmondta, az árcsökkenésnek az az oka, hogy mára normalizálódni látszanak a gabonapiacok, mindenki az új termést várja, ami ha "normális" lesz az északi féltekén, akkor az a gabonák árára mindenképp "csitítólag hathat". Ez azért fontos, mert az élelmiszerek ára összefügg a gabonák árával (alapanyag, pékáru, takarmány).
Ehhez hozzájön, hogy az energiahordozók jelenleg egy picit kedvezőbb ár mellett kerül be a termékpálya több szereplőjének a termelésébe, mint mondjuk október-decemberben- mondta, majd a tejtermékekről is beszélt:
Az árnövekedés különböző időszakokban és különböző termékekre nézve eltérően jelentkezett, ugyanígy a platózás utáni csökkenés is valószínűleg nem egyszerre fog végbemenni. Tény, hogy a tejtermékpiacon az árcsökkenés első jelei megjelentek. Voltak is bejelentések egyes kiskereskedelmi láncok részéről. A tejhiányos piac lassan oldódni látszik.
Viszont Éder Tamás szerint azt is figyelembe kell venni, hogy egyelőre nem igazán csökkentek az egyéb költségek - például továbbra is fennáll a munkabérek emelkedése. A magas árakra a fogyasztók is reagálnak: 10 százalékkal volt alacsonyabb a decemberi kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbinál, a csökkenő kereslet pedig visszafogja az árakat.
A Kereskedelmi Szövetség szerint az energiaár és az ársapka az árcsökkenés gátja
Már az üzletekben is elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak – mondta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hozzátéve, hogy még túl magas az energiaár aránya a kisebb feldolgozóipari beszállítók önköltségében ahhoz, hogy ez a folyamat felgyorsuljon.
A főtitkár arról számolt be, hogy az élelmiszerek ára már elkezdett csökkenni, - különösen igaz ez a tejtermékekre - mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek. Viszont a kiskereskedők hiába csökkentenének még árat, olyan nagy az energiaár aránya más, kisebb beszállítók, feldolgozóipari szereplők költségeiben, hogy náluk nem tudnak kedvezményeket elérni. A főtitkár szerint, mivel az energiaárak jellemzően hosszútávra fixáltak, lassú folyamatra kell készülni.

Neubauer Katalin szerint jó lenne lehetőséget teremteni arra, hogy az olyan nagy energiaigényű területeken, mint a hús- és tejipar, a száraztészták, a pékáruk, a feldolgozóipari szereplők újratárgyalhassák az energiaszolgáltatójukkal a szerződésüket. Példaként a száraztésztát említette, aminek az esetében hiába csökken a világpiacon a két fő alapanyag, a tojás és a liszt ára, a magas energiaárak miatt ez a fogyasztói árakban nem tud érvényesülni.
Neubauer Katalin hozzátette:
Az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál. Ez nem hangzik túl észszerűen, hiszen a cukor fogyasztói ára igen alacsony. Ám emögött nagyon magas beszerzési ár van. Egyszerűen a piac nem talál a helyére, mert túlzott keresletet generál a mesterségesen nyomva tartott fogyasztói ár.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Meglepő összehasonlítás a magyar boltokban kapható tésztákról
2023. január 24. 13:50
Elképesztően megdrágultak a tésztafélék Magyarországon, míg az EU-s átlag az áremelkedést tekintve 22 százalék, addig hazánkban 70 százalékra tehető. Sok kérdést felvethet az is, hogy miközben Magyarországon az egy kilós Barilla tészta több mint 2000 forint, addig Olaszországban és Franciaországban 600-800 forintba kerül, ugyanakkor ezt a több mint két-háromszoros árkülönbséget nehéz megindokolni.
Az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre
2024. március 12. 15:23
Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban.