Dinamikusak a magyar-üzbég agrár-együttműködések

2023. szeptember 06. 13:46
Folyamatosan erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Üzbegisztán között – mondta Nagy István agrárminiszter, aki Aziz Voitov üzbég agrárminiszterrel egyeztetett szerdán, Szamarkandban.
Dinamikusak a magyar-üzbég agrár-együttműködések
A tárcavezető kifejtette, dinamikus a kapcsolat és aktív a kommunikáció a magyar és az üzbég vállalkozások között.
 
Nemcsak elméleti, hanem a projektek szintjén is zajlanak az egyeztetések és az együttműködések a két ország között. Nagy István kiemelte, az élelmezésbiztonság stratégiai kérdés, melyre mind a két ország nagy figyelmet fordít.
Az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra, mint az aszály vagy a csapadékhiány közös válaszokat kell adnunk. A magyar szakemberekkel történő öntözés korszerűsítése és fejlesztése olyan lehetőség, amellyel élni kell a térségben. Üzbegisztán környezeti adottságai óriási kincset jelentenek, amit ki kell használnia az agráriumnak – tette hozzá.
 
A miniszter kitért arra is, a tudomány területén történő eddigi együttműködés remek alapot teremt, amire tovább kell építkeznünk. Nemcsak a hallgatók, hanem a kutatók cseréjére is nagy hangsúlyt kell fektetni, létre kell hozni közös kutatásokat és tudományos együttműködéseket.
Nagy István szerint tovább kell lépni és nemcsak a felső, hanem a középfokú oktatás vonatkozásában is együtt kell működnünk.
 
forrás: agrotrend.hu/kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Közel 70 éves rekordot döntött meg a mostani hőhullám

2024. augusztus 15. 15:52
A következő napokban újabb hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg.
 
2024. augusztus 14-én folytatódott a kánikula, így ismét napi hőmérsékleti rekordok dőltek meg – közölte a HungaroMet.

Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek

2023. október 06. 14:02
A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerűsített adminisztrációjú és alacsonyabb mértékű díjátalány, megjelent a kötelező csomagolóanyag-visszaváltási rendszer (DRS) új szabályozása és egyes borászati termékek 2023. november 15-től mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól abban az esetben, ha a terméket közvetlenül az azt megtermelő borászattól vásárolják meg - sorolta pénteki közleményében az Agrárminisztérium (AM).