Disznólkodás Abádszalókon
2023. március 28. 10:09
Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

Balogh Gyula abádszalóki polgármester szerint a Tiszator Böllérfesztivál abban különbözik más böllérfesztiváltól, hogy itt nemcsak szemrevételezni lehet a disznóvágás lépéseit, de a kíváncsiak társulhatnak is a disznóvágó csapatokhoz, részt vehetnek a feldolgozás folyamataiba és az ez után következő ételkészítésben is, amit majd a zsűri értékel. A polgármester szerint az a jó, ha minél több tájegységről érkeznek a versenyzők, mert akkor annál több ízvilágot megkóstolhatnak az érdeklődők.
„Az volna a Tiszator Böllérfesztivál üzente, hogy átadjuk a magyar disznóvágás hangulatát, mikor is a disznótor után előkerültek a hangszerek, és a disznóvágásból igazi családi rendezvény kerekedett”
– ismertette Balogh Gyula.
Donáta megismerte a fesztivál védjegyét, azt a 250 méteres kolbászt, ami nagyjából 800 adagnak felel meg, de találkozott modern konyhából származó sertésétellel is, mint amilyen a tacoba töltött pulled pork.
Megismerkedett böllértanoncokkal; megemlékezett Béláról, a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, 600 kilogrammot nyomó kenderesi disznóról, aki már gazdájával együtt nincs köztünk. Találkozott Hegedűs Sándorral, a Hegedűs-Hús húsüzem ügyvezetőjével, aki az ételek zsűrizésében vállalt szerepet. Minden induló csapat 5-6 tradicionális ételét kellett megkóstolnia, ami nem kis mennyiség, de persze valamivel le kell fojtani a pálinkát, és ez jól is van így.
Tiszator Böllérfesztivál egyfajta lezárása a télnek, innentől indul a Tisza-tó-szezon a különböző rendezvényekkel, amik szintén tartogathatnak érdekességeket az AgroTime stábjának.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák
2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.
Jó üzlet? Közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete
2024. december 10. 15:52
Az ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga.