Drágább lett az ételek sava-borsa: lassan az ízekről is le kell mondanunk?

2023. március 01. 12:10
Jelentős a fűszerek áremelkedése is.
 
A fogyasztói árak 2022 januárja és 2023 januárja között 25,7 százalékkal emelkedtek átlagosan, míg az élelmiszerek ára 44 százalékkal. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa, hiszen nemcsak az alapvető élelmiszerek, mint a tojás, sajt, kenyér drágult meg az elmúlt egy évben, de az alapvető fűszereknek az ára is az egekbe szökött - írja a penzcentrum.hu
 
Drágább lett az ételek sava-borsa: lassan az ízekről is le kell mondanunk?
A kenyér 80,6, a sajt pedig 76,1 százalékkal lett drágább egy év alatt
Az elmúlt hónapokban történt drasztikus áremelkedések mellett a fűszerek drágulása elsőre fel sem tűnik (talán azért, mert ezekből viszonylag kisebb mennyiségek is elegendők, illetve a kis kiszerelések miatt nem olyan látványos az árkülönbség), pedig jelentős volt itt is a drágulás.
 
A Pénzcentrum az őrölt fekete bors (20-25 grammos kiszerelésű), a fűszerpaprika (75-100 grammos tasakról 1 kilósra átszámítva) és a finomított étkezési só (1 kilós kiszerelésűt, a tengeri sót nem számítva) áremelkedésének alakulását figyelte meg.
 
Meglepő és megdöbbentő eredmények születtek
A lap vizsgálódásának végső következtetése az lett, hogy a sokszorosába kerül egy csomag fűszer, mint egy évvel korábban:
 
a só ára egy év alatt 84 százalékkal (158 Ft/kg-ról 291 Ft/kg-ra)
a paprika ára 32 százalékkal (5040 Ft/kg-ról 6660 Ft/kg-ra)
a bors ára átlagosan 25 százalékkal (173 Ft/csomagról 217 Ft/csomagra)
nőtt 2022. januárja óta.
 
Ha a 2021 januári árakat néznénk, akkor a drágulás még magasabb lenne:  2 év leforgása alatt a só kilós ára 99 százalékkal lett drágább, a paprika ára 33 százalékot nőtt, a kis csomag bors 2021. januárja és 2023. januárja között 32 százalékkal emelkedett.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Iskolákba és óvodákba telepített ágyásokat a NAK és a PENNY

2023. június 13. 15:22
Magaságyásokat telepített nyolc-nyolc veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a PENNY-vel együttműködésben. A gyerekek ezáltal közelről ismerhetik meg a zöldségek, fűszernövények termesztésének folyamatát, a növénytermesztés örömét.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Penny-Market Kft.-vel (PENNY) együttműködésben telepített magaságyásokat 8-8 veszprémi általános iskolába és óvodába, valamint a nemesvámosi iskolába.

Feltűnés nélküli létszámcsökkentés, fű alatti leépítések

2024. június 25. 17:15
Tapasztaljuk, hogy a nyugdíjba menők vagy a munkahelyet váltók helyére nem vesznek fel új munkavállalót, ez egy új trend 2024-ben - mondta a Pénzcentrum június 17-én megjelent interjújában Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke, aki szerint a nagyvállalatoknál is vannak ugyan elbocsátások, de nem olyan mértékben, hogy az csoportos leépítésnek minősüljön, így be kelljen jelenteni. A KSH adatai szerint az idei első negyedévben régen látott magasságokban volt a felmondások és az elbocsátások száma.