Drasztikus korlátozást vezet be a világ legnagyobb rizsexportőre

2023. augusztus 03. 12:40
India, a világ legnagyobb rizsexportőre július 20-án betiltotta a nem basmati típusú rizs kivitelét. A kormány elmondása szerint ezzel kívánják biztosítani a megfelelő kínálatot az országban, így könnyebb lesz megfékezni a gyorsan emelkedő hazai élelmiszerárakat.
Drasztikus korlátozást vezet be a világ legnagyobb rizsexportőre
Az indiai rizs betiltása milliós nagyságrendben érinti majd az embereket. A Barclays elemzése szerint Malajzia jár majd a legrosszabbul, de Szingapúr is érintett lesz – írja a CNBC-t szemlézve a Portfolio. Ez nem is csoda, hiszen India a globális rizskereskedelem több mint 40 százalékát adja.
 
Az elemzésben ugyanakkor kiemelik, hogy Szingapúr egyébként is érzékeny az importban történt változásokra, hiszen az élelmiszer legnagyobb részét külföldről szerzi be. Jelenleg a városállam az indiai tilalom alóli mentességért küzd.
A lap emlékeztet, hogy a rizs ára jelenleg évtizedes csúcson mozog, mivel az El Nino kockázatot jelent a globális termelésre más országokban, például Thaiföldön, Pakisztánban és Vietnámban. Az árrobbanás legnagyobb vesztese Fülöp-szigetek lehet, mivel az ország fogyasztói kosarában a rizs súlya a legmagasabb.
 
De nemcsak Ázsia, hanem más régiók is érintettek lehetnek: számos afrikai és közel-keleti ország is veszélybe kerülhet az exporttilalom miatt. A közvetett hatásként lehet értelmezni azt is, hogy az indiai intézkedés valószínűleg még feljebb tolja majd az egyébként is magas rizsárakat.
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart
 

Kapcsolódó cikkek

Oroszország kilépésével véget ért a fekete-tengeri gabonamegállapodás

2023. július 18. 13:53
Hétfőn, azaz tegnap, július 17.-én lejárt a megállapodás, amely lehetővé tette az ukrán gabona tavalyi fekete-tengeri exportját. Oroszország kilépett az egyezségből, és figyelmeztetett, hogy nem tudja garantálni a hajók biztonságát.

BIVALYTENYÉSZTŐK TANÁCSKOZÁSA HAJDÚNÁNÁSON

2023. február 27. 09:39
A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitikában (KAP) számos olyan új elem, támogatási forma megjelenik, amely a korábbiaknál több címen nyújt segítséget a gyepre épített, extenzív állattartás számára – tájékoztatta Feldman Zsolt a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete által rendezett tanácskozáson résztvevőket, pénteken, Hajdúnánáson.
 
Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az őshonos állatfajták tartásával és bemutatásávával foglalkozó Hajdúnánási Kendereskerten tartott II. Bivalytanácskozáson elmondta, hogy azok az állattenyésztési ágazatok, amelyek gyepre alapozott legeltetést folytatnak, a most induló agrártámogatási rendszerben új forrásokhoz is hozzáférnek, miközben a korábbi támogatási lehetőségek is rendelkezésükre állnak.