Dübörög a bodzaszezon
2024. május 10. 15:20
Bódító illatával és fehér csillagfürt alakú virágjával Nógrádban is számos helyen szüretre csábít a bodzavirág. Felhasználásával rengeteg különleges finomság készíthető, de a növény nem csak ízletes, hanem egészséges is!
Bármilyen irányban indulunk útnak ezekben a hetekben Nógrádban, szinte egészen biztos, hogy az utak és az erdők szélén, a mezőkön bodzát találunk. A növény amellett, hogy finom és kitűnő alapanyaga a különféle frissítőknek és desszerteknek, egészséges is. Számos jótékony hatása van.
Elengedhetetlen az egészséges élethez, számos gyógyhatása van
– A bodzának igen magas a C-vitamin tartalma, emellett A- és B-vitaminok, flavonoidok, valamint antioxidánsok is megtalálhatók abban – tájékoztatta korábban portálunkat Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász és egészségmentor. Hozzátette: a májusban, illetve a júniusban virágzó gyógynövénynek számos pozitív hatása van az egészségre, azt már az ókorban is alkalmazták. Kiváló megfázásra, nagyon jó immunerősítő, lázas állapotban is érdemes inni, de vízhajtó hatása miatt a fogyókúrázóknak is tökéletes. Mindezeken kívül köhögésre, allergiára, sőt, szinte minden légúti panaszra gyógyítóan hat, de erősíti a szívet és enyhíti a gyomorfájdalmat is.
Egészséges és finom: frissítő, lekvár, tea is készül a bodzából
– Tavasztól egészen őszig gyűjtöm a természetben megtalálható gyógynövényeket. A citromfű, a menta, az akác, a csalán és a csipkebogyó mellett természetesen bodza is kerül a kosaramba – fogalmazott Nádasdi Mária, szuhai háziasszony, aki a finom ízük mellett gyógyhatásuk miatt is használja ezeket a növényeket. – A napokban készítettem bodza üdítőt: 30 dekagramm cukrot feloldottam meleg vízben, majd egy öt literes befőttesüvegben két felkarikázott citrommal, két teáskanál citromsavval és 10 bodzavirággal együtt felöntöttem hideg vízzel. Ezt két nap után leszűrtem és a hűtőben tárolva egy-két napig finom hűsítőként fogyasztja a család.
Mint mondta: a szörp is hasonlóan készül, csak abba sokkal több cukor kerül. Azonban télen sem kell lemondani az egészséges növény fogyasztásáról: a bodza virágából, száraz és meleg helyen kiszárítva tea készíthető.
– A bodza mellett a teakeverékbe csipkebogyót, akácvirágot, céklát és málnalevelet is szárítok. Az ebből készült főzet kiváló refluxra, köhögésre és felső légúti megbetegedésekre is – ismertette Nádasdi Mária.
A bodzás receptek sora szinte végtelen
A fent említett finomságokon kívül vannak, akik szörpöt, lekvárt, zselét, üdítőt és teát készítenek bodzából, de azt akár fermentálni is lehet. Nagyon finom ugyanakkor például fagylaltba és süteménybe is, de eperrel, rebarbarával, vagy akár kakukkfűvel és bazsalikommal is felhasználható.
Igazi különlegesség a palacsintatésztába mártott bodzavirág, aminek hozzávalói között a vaníliás cukor, a liszt, a tojás és a keményítő is megtalálható. A mindmegette.hu receptje alapján lépésről lépésre elkészíthetjük a nem mindennapi desszertet, amivel egy-egy nyári összejövetel alkalmával elkápráztathatjuk a vendégeket.
A weboldal útmutatása szerint emellett más elkészítését is megtaláljuk a növénynek, abból például bodzás, epres palacsintát is süthetünk.
forrás: agrotrend.hu / nool.hu
Kapcsolódó cikkek
Kevés étkezési búza termett, az elemző szerint emelkedhet egyes élelmiszerek ára
2024. október 21. 17:10
A magyar mezőgazdaság idei összteljesítménye elmarad az előző két-három év adataihoz képest.
Az ipari növények és az időszaki gyep elterjedése, valamint a pihentetett területek növekedése mellett az időjárási viszontagságok is hozzájárultak ahhoz, hogy idén több gabonaféle esetében is csökkent a betakarított területek mérete – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.
Jöhet a méregtelenítés az ünnepi menük után: mutatjuk, mely gyümölcsökkel próbálkozz
2023. január 06. 18:24
A túlzott étkezésre, mértéktelen kajálásokra az ünnepek alatt bőven volt lehetőség, viszont ez megterhelő a szervezet számára. Általános gyengeség, krónikus fejfájás, alvászavarok, immungyengeség? Ha ezeket tapasztaljuk, és nincs konkrét betegségünk, érdemes segíteni picit a szervezetünknek és méregtelenítésbe kezdeni. De miért kellene, ha amúgy is méregtelenít a szervezetünk? Ugyan szervezetünk valóban méregtelenít, méghozzá folyamatosan, de manapság már annyi káros anyagot fogyasztunk el, vagy akár szívunk be a levegővel, amivel a méregtelenítő szerveket egyre jobban leterheljük. Idővel ezek a mérgek felhalmozódhatnak, és különböző egészségügyi problémákat, betegségeket okozhatnak. A méregtelenítéssel pedig megszabadíthatjuk magunkat a méreganyagok jelentős részétől. Lássuk, mely gyümölcsökből érdemes fogyasztani. Illetve miért is érdemes őket nap mint nap enni.