Dühös petíció Lázárnak: tartóztassák le az összes áfacsalót

2016. május 20. 08:19
Tartóztassák le azokat a tejágazati szereplőket, akik áfacsalással értékesítik a tejtermékeket a magyar piacon – követelik az újabb demonstrációra készülő tejtermelők abban a petícióban, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek címeznek. A petíciót május 23-án kívánják átadni. A gazdálkodók kifogásolják, hogy a kormány 2017-től úgy csökkentené a tejáfát, hogy az továbbra is kedvezne az áfacsalásoknak, miközben likviditási gondot okozna a tejtermelőknek.

Petíció átadására készülnek május 23-án a tejtermelők, akik újabb demonstrációjukonteheneket hajtanak a Lázár János vezette Miniszterelnökség budapesti székháza elé. A petícióban azt követelik majd, hogy a kormány nyilatkozzon arról, fenn kívánja-e tartani a magyarországi nyerstej-termelést, illetve miért nem veszi figyelembe az ágazatai szakmaközi szervezet és az agrárkamara egységes szakmai javaslatait.

A termelők többek között azért elégedetlenek, mert a kormány 2017-től úgy csökkentené a mai 18 százalékról 5 százalékra a tejáfát, hogy az adóváltoztatás csak a friss tejekre terjedne ki. Az áfamérséklés így nem vonatkozna például a tejforgalom nagy részét képviselő, sokszor importból származó UHT-tejekre, amelyek az áfacsalások „melegágyát képezik”. Érintené ugyanakkor a termelők által értékesített nyerstejet, ami miatt viszont likviditási gondokat idézne elő, mivel az állattartók a megtermelt tejet a jelenlegi 18 százalék helyett 5 százalékos kulccsal adhatnák el, miközben a gazdálkodáshoz felhasznált alapanyagokat továbbra is 27 százalékos áfával kellene beszerezniük.

A termelők szerint a hosszú ideje veszteséget okozó hazai tejfelvásárlási árak a külföldről beáramló tej- és tejtermékdömping miatt csökkennek erőteljesebben, mint más EU-tagállamokban. A sokszor áfacsalással, gyanúsan olcsón boltokba jutó importot pedig a 18 százalékos áfa gerjeszti, mivel a szabályozás kijátszása jelentős haszonnal kecsegtet. 

A gazdálkodók a petícióban a visszaélések ellen sokkal komolyabb kormányzati és hatósági fellépést sürgetnek. Így például azt követelik, hogy szigorítsák az ellenőrzéseket és „látványos letartóztatásokkal” is lépjenek fel az áfacsalók ellen.

A tejtermelők ezeket a követeléseket fogalmazták meg petíciójukban
- nyilatkozzon a kormány a tejágazat jövőjéről
- változtassák meg az áfabesorolást
- szigorúbb ellenőrzések, letartóztatások
- finanszírozási problémák csökkentése
- azonnali egyeztetések a kiskereskedelmi láncokkal
- határozottabb fellépés Brüsszelben és a visegrádi együttműködésben


A petíció teljes szövege itt olvasható el.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni a munkáltatói fizetési felszólításról?

2018. november 05. 08:53
 
Ha a munkáltatónak valamilyen pénzkövetelése áll fenn a munkavállalóval szemben, akkor e követelését többféleképpen érvényesítheti. A követelés érvényesítésének egyik módja a munkáltató által a dolgozóval közölt fizetési felszólítás, amely meghatározott feltételek esetén alkalmas arra, hogy a munkáltató követelése végrehajtásra kerüljön. Mit kell tudni a munkáltatói fizetési felszólításról?
 

A kertészeti ágazat fejlődése is hozzájárul a hazai biztonságos élelmiszerellátáshoz

2018. szeptember 06. 09:21
Nincs biztonságos hazai élelmiszerellátás a kertészeti ágazat fennmaradása, gyarapodása nélkül, ezért rendkívül fontos cél az ágazati kutatás és a szakmai háttér fejlesztése, az agrárszakképzés megerősítése, a megfelelő számú és felkészült szakembergárda biztosítása – fogalmazott az agrártárca miniszterhelyettese Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.