Durván térhet vissza a vasárnapi boltbezárás

2017. március 09. 08:48
Egy szakszervezetekből, civil és egyházi szervezetekből álló csoport európai szintű vasárnapi boltbezárást kezdeményez azzal érvelve, hogy egy többet dolgoznak az emberek hét végén.

Az Európai Szövetség a Szabad Vasárnapért azt kéri, hogy uniós szabályozás tegye lehetővé a munkától mentes vasárnapot. "A vasárnap fontos pillére az európai társadalmi modellnek"- érvel a szövetség, amelyet szakszervezetek, állampolgári és egyházi szövetségek alkotnak - vette át a német Die Welle hírét a lengyel onet.pl.

 

Egyre több európai dolgozik vasárnap, állítják a szövetség tagjai az Eurofound ügynökség adataira hivatkozva. Az ő felmérésük szerint 2015-ben a megkérdezettek 30 százaléka dolgozott havonta legalább egy vasárnapon.

Hogy kérelmük sikeres lesz-e, azt nem lehet tudni. Az EU-ban jelenleg egy 2003-as keretszabály az irányadó, amelynek részleteit az egyes tagállamok határozzák meg. A statisztikai adatok szerint egyébként Európában a legkevesebben Lengyelországban mennek vasárnap munkába, csak a dolgozók három százaléka, utánuk jönnek a portugálok 4,3 százalékkal és a horvátok 5,5 százalékkal.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Drágul a liszt novemberben és januárban is

2018. október 26. 10:35
Az aratás után végrehajtott, 8-9 százalékos lisztáremelés után október végén, november elején újabb, 10 százalékot meghaladó áremelést jelentenek be a malomipari cégek

Versenyképes mezőgazdasághoz magas szintű szakképzés szükséges

2017. május 10. 07:39
A jövő korszerű, versenyképes mezőgazdaságához magas szintű szakképzés szükséges, ehhez össze kell hangolni valamennyi érdekelt munkáját - mondta a földművelésügyi miniszter, miután az agrárszakképzés fejlesztése és megújítása érdekében partnerségi megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökével.