Édesvízi medúzák bukkantak fel

2024. június 17. 15:53
Már korábban is fedeztek fel édesvízi medúzákat hazánkban, de most egy népszerű Duna-menti üdülőhelyen is megjelentek.
Édesvízi medúzák bukkantak fel
A Tolna Vármegyei Hírportál (FEOL) egyik olvasója küldött be a lapnak egy érdekes videót, amelyen medúzák úszkálnak a faddi Duna-holtágban, egy közkedvelt üdülőtelep, Fadd-Dombori mellett. A felvételen látható édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) nem őshonos faj Európában, valamikor az 1920-as évek környékén kerülhetett ide őshazájából, Délkelet-Ázsiából.
 
Az édesvízi medúzák általában bányatavakban vagy folyók holt medrében érzik jól magukat, megjelenésük kiváló vízminőséget jelez, nagy hordalékanyagú vízben ugyanis nem élnek meg.
Medúzák lepték el a győrszentiváni tavat – videó - Startlap
Hazánkban is több helyen találtak már állományokat ezekből az apró termetű, mindössze 2-4 cm-es medúzafajokból.
Itthon is láthatunk medúzát a tavakban - videó - Infostart.hu
A  Dráva hazai szakasza mentén az egyik legfontosabb élőhelye Gyékényesnél van, ahol több - kavicsbányászat során kialakult - tóban megjelentek. A Mályi-tóban, az Omszki-tóban, Kis-Tokaji tóban, Palatinus-tóban, a Dorogi-tóban, a szigetközi Duna-szakaszon, valamint a Salgótarján közelében lévő Középbánya-tóban is látták már ezeket az apró medúzákat.
VIDEÓ: Medúzák a Csallóközben és a Szigetközben | Új Szó | A szlovákiai  magyar napilap és hírportál
Az édesvízi medúzáktól nem kell tartani, mert bár vannak méreganyaggal teli csalánsejtjei, azok annyira parányiak, hogy emberre nem veszélyesek, csupán a táplálékul szolgáló vízi egysejtűek elfogására alkalmasak.
 
forrás: agrotrend.hu / Turista Magazin

Kapcsolódó cikkek

Ezt kell tudni a pápalátogatásról: programok, utazási kedvezmények, közlekedési korlátozások

2023. április 28. 14:08
Ferenc pápa április 28–30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. Összegyűjtöttük, hol lehet találkozni a pápával, milyen kedvezmények és kísérőprogramok várják a hívőket és az érdeklődőket és milyen közlekedési korlátozásokra kell számítani a hétvégén.
Ferenc pápa április 28-án, pénteken érkezik Budapestre és háromnapos látogatásának végeztével 30-án, vasárnap utazik vissza a Vatikánba. A katolikus egyházfő repülőgépe péntek délelőtt száll le a Liszt Ferenc-repülőtéren.
 

Íme az összes balatoni szabadstrand, ahol ingyenesen csobbanhatunk

2023. augusztus 03. 12:51
Nagyrészt a tó déli részén találhatók ingyenes strandok.
 
A balatontipp.hu összegyűjtött 59 olyan balatoni strandot, ahol ingyenesen lehet fürödni, és ahol parti szolgáltatások is megtalálhatók. Emellett egy térképen ábrázolták azokat a balatoni szabad partokat is, ahol az általános szabályokat betartva lehet fürödni. Az strandokhoz tartozó szabályokról, aktuális szolgáltatásokról, megközelítéséről, parkolási költségéről, jelenlegi képéről a honlapon, a térképre kattintva lehet részletesen olvasni, mi ezekből öt jelentősebbet emeltünk ki.