EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 28. 08:33
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban végzett újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet. A hatóság megállapította, hogy a glutaminsavra és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat.
A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav és sói hivatalosan engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.
Mivel az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása megnövekedett vérnyomással és inzulinszinttel, valamint fejfájással járhat, a szakértők újraértékelték a glutamátok biztonságos beviteli szintjét.
A kutatás részletes eredményeiről a NÉBIH honlapján olvashatnak.
http://portal.nebih.gov.hu/-/efsa-felulvizsgalat-az-elelmiszerekhez-adott-glutamatok-biztonsagos-beviteli-szintjerol
portal.nebih.gov.hu
Kapcsolódó cikkek
Hatósági diszkrécióval kezelt adatok
2016. augusztus 19. 07:58
Nem kötelezi a törvény az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy közleményében megnevezze a súlyosan szabálytalankodókat
Csupán a kormányzati honlapról letölthető listán, illetve a Földművelésügyi Minisztérium hivatalos lapjában kell nyilvánosságra hozni az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken lefülelt cégek adatait. Ennél többet egyelőre nem is tesz a hivatal, bár „folyamatban van a vonatkozó előkészítő munka”.
Melyik a jobb: szója vagy kukorica?
2017. március 23. 08:21
Több témát is érintett az Agrárium 2017 konferencia. A fehérjenövények kapcsán a kukoricát és a szóját, míg az inputanyagoknál a nemzetközi és a hazai viszonyokat vetették össze.