EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről
2017. július 28. 08:33
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban végzett újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet. A hatóság megállapította, hogy a glutaminsavra és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat.
A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav és sói hivatalosan engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.
Mivel az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása megnövekedett vérnyomással és inzulinszinttel, valamint fejfájással járhat, a szakértők újraértékelték a glutamátok biztonságos beviteli szintjét.
A kutatás részletes eredményeiről a NÉBIH honlapján olvashatnak.
http://portal.nebih.gov.hu/-/efsa-felulvizsgalat-az-elelmiszerekhez-adott-glutamatok-biztonsagos-beviteli-szintjerol
portal.nebih.gov.hu
Kapcsolódó cikkek
Konzultációt követel a VKF munkavállalói oldala
2018. július 05. 07:38
2018. július 4-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkavállalói oldalát alkotó három szakszervezeti konföderáció, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös nyilatkozatban demonstrációt helyezett kilátásba, ha a kormány nem tárgyal a béren kívüli juttatások tervezett átalakításáról.
Jár-e munkabér, ha a munkáltató nem tud munkát adni?
2017. április 21. 07:34
Az állásidővel kapcsolatos kérdésekre gyűjtött össze a válaszokat a Bán és Karika Ügyvédi Társulás munkatársa.