EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

2017. július 28. 08:33
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban végzett újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet. A hatóság megállapította, hogy a glutaminsavra és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav és sói hivatalosan engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Mivel az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása megnövekedett vérnyomással és inzulinszinttel, valamint fejfájással járhat, a szakértők újraértékelték a glutamátok biztonságos beviteli szintjét.

A kutatás részletes eredményeiről a NÉBIH honlapján olvashatnak.

http://portal.nebih.gov.hu/-/efsa-felulvizsgalat-az-elelmiszerekhez-adott-glutamatok-biztonsagos-beviteli-szintjerol

 

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Elérhetővé vált több új erdészeti formanyomtatvány, mintapéldákkal és kitöltési útmutatókkal!

2018. július 03. 08:32
Felhívjuk az erdőgazdálkodók és jogosult erdészeti szakszemélyzet figyelmét, hogy elérhetőek az alábbi, 2018. július 1-től érvényes erdészeti formanyomtatványok és a hozzájuk tartozó mintapéldák, kitöltési útmutatók

A talajok szikesedését is vizsgálják

2016. augusztus 09. 07:53
Hét közös kutatás-fejlesztési projekt elindításáról döntött a Magyar-Thai Mezőgazdasági Munkacsoport hatodik ülése Thaiföldön. A magyar delegáció többek között bioüzemanyag-előállítás, szőlészet-borászat, gyümölcstermesztés és talajszikesedés területén egyeztetett a thai partnerekkel közös kutatási projektekről a következő három évre.