Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak

2023. szeptember 14. 18:11
Magyarország néhány évtizede még „nyúlnagyhatalomnak” számított, de jelenleg is a harmadik legnagyobb beszállító az Európai Unióban. A hazai termelésnek azonban csak a 6-8 százaléka fogy el itthon.
Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak
A magyar háziasszonyok elfelejtkeztek a nyúlhúsról, ideje azonban újra felfedezni. Már csak azért is, mert elsőrendű fehérjeforrás, a tartása pedig rendkívül egyszerű.
 
Juráskó Róberttel, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökével az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon beszélgettünk, ahol minden évben kiállítást tart a szervezet. A sátorban ezúttal is magyarországi tenyésztőszervezettel rendelkező nagyüzemi fajtákat, valamint hobbitenyésztők állatait mutatták be három napon át.
 
Évi tízmillió nyúl
Itthon 55-60 magántulajdonú nagyüzemi nyúltelep működik két nagy vágóhíd integrációjában. A telepeken 500-tól 20 000 anyáig, változó üzemméretben zajlik a termelés teljesen zárt technológiával, ami azt jelenti, hogy zárt istállóban, gépi etetés, itatás és trágyaelhordás mellett. Az emberi gondozás a mozgatásra, kezelésre, termékenyítésre korlátozódik. Utóbbi programozott termelési ciklus szerint történik a folyamatos beszállítás biztosítása érdekében. A zárt termelési integráció az alapanyag-­beszerzéstől a tartástechnológiáig szinte mindent magában foglal.
Nyúltenyésztés - Agrárszektor
Az összesen 103-105 ezer hazai anyanyúllal az elmúlt évben 4-4,5 millió vágónyulat állítottak elő. Ennek mindössze 6-8 százaléka marad a belföldi piacon, a java részét több mint tíz országba – elsősorban az EU-ba, Németországba, Svájcba és Olaszországba – exportálják.
A hazai termelés jelenleg évi 4-5 millió, de 50 éve még ennek a dupláját is elérte. Akkoriban hét nyúlvágóhíd üzemelt az országban, és Európa legnagyobb nyúlexportőrének számítottunk. Most a harmadik legnagyobb beszállítók vagyunk.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Hollandiában átlagosan 8%-kal csökkentek a földárak az idei évben

2023. július 31. 12:15
Az árak mellett a forgalom is enyhén csökkent a holland földpiacon.
 
Hollandiában az idei év második negyedévében átlagosan 8%-kal, 84900 euró/ha-ra (32,4 millió Ft/ha) csökkent a termőföld ára, ami még mindig némileg magasabb, mint a 2022-es átlagár (84500 euró/ha, 32,2 millió Ft/ha). A legelők átlagára 2023 második negyedévében 1,2%-kal, 68000 euró/ha-ra (26 millió Ft/ha) csökkent.
 

Krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak

2023. június 28. 15:10
Az elmúlt időszak takarmányár emelkedése, az orosz-ukrán háború okozta többletköltségek és a tavalyi esztendő aszálya olyan súlyos hatással volt a magyar haltermelésre, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót dolgozott ki és hirdetett meg az Agrárminisztérium - jelentette be Feldman Zsolt.