Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak

2023. szeptember 14. 18:11
Magyarország néhány évtizede még „nyúlnagyhatalomnak” számított, de jelenleg is a harmadik legnagyobb beszállító az Európai Unióban. A hazai termelésnek azonban csak a 6-8 százaléka fogy el itthon.
Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak
A magyar háziasszonyok elfelejtkeztek a nyúlhúsról, ideje azonban újra felfedezni. Már csak azért is, mert elsőrendű fehérjeforrás, a tartása pedig rendkívül egyszerű.
 
Juráskó Róberttel, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökével az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon beszélgettünk, ahol minden évben kiállítást tart a szervezet. A sátorban ezúttal is magyarországi tenyésztőszervezettel rendelkező nagyüzemi fajtákat, valamint hobbitenyésztők állatait mutatták be három napon át.
 
Évi tízmillió nyúl
Itthon 55-60 magántulajdonú nagyüzemi nyúltelep működik két nagy vágóhíd integrációjában. A telepeken 500-tól 20 000 anyáig, változó üzemméretben zajlik a termelés teljesen zárt technológiával, ami azt jelenti, hogy zárt istállóban, gépi etetés, itatás és trágyaelhordás mellett. Az emberi gondozás a mozgatásra, kezelésre, termékenyítésre korlátozódik. Utóbbi programozott termelési ciklus szerint történik a folyamatos beszállítás biztosítása érdekében. A zárt termelési integráció az alapanyag-­beszerzéstől a tartástechnológiáig szinte mindent magában foglal.
Nyúltenyésztés - Agrárszektor
Az összesen 103-105 ezer hazai anyanyúllal az elmúlt évben 4-4,5 millió vágónyulat állítottak elő. Ennek mindössze 6-8 százaléka marad a belföldi piacon, a java részét több mint tíz országba – elsősorban az EU-ba, Németországba, Svájcba és Olaszországba – exportálják.
A hazai termelés jelenleg évi 4-5 millió, de 50 éve még ennek a dupláját is elérte. Akkoriban hét nyúlvágóhíd üzemelt az országban, és Európa legnagyobb nyúlexportőrének számítottunk. Most a harmadik legnagyobb beszállítók vagyunk.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

2024-től március 25. a Magyar gyümölcs tájfajták napja

2024. március 25. 12:53
Termesztett növénykultúráink genetikai diverzitásának megőrzése elemi érdeke a hazai mezőgazdaságnak. Ide tartoznak a Kárpát-medencében régóta előforduló gyümölcs tájfajták, melyek alkalmazkodóbbak és ellenállóbbak a klíma- és ökológiai változásokkal szemben. Ezen tájfajták genetikai sokféleségének megőrzésére hívja fel a figyelmet ezentúl a Magyar gyümölcs tájfajták napja.

Hamarosan minden gazdának használnia kell, készülj fel! Segítünk!

2023. október 20. 17:56
November 9-én a Magyar Államkincstár megbízásából szervez webináriumot az Agroinform. A mobilGAZDA használata lesz a fókuszban, melyben 2025-től kötelező lesz a fotóbeküldés.
 
A Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokkal foglalkozó részlegének mobilGAZDA elnevezésű alkalmazása azért született meg, hogy a gazdálkodókat segítse a támogatásokkal összefüggő ügyintézési feladatok elvégzésében.