Egy hétköznapi fűszerrel megszabadulhatsz a hangyáktól

2024. június 25. 16:24
Ki nem állhatják a szagát.
 
A hangyáktól nem könnyű megszabadulni, ha egyszer beköltöznek az otthonunkba. Amint megjelennek, azonnal meg kell próbálni elűzni őket, hogy elejét vegyük az inváziónak. De milyen házi praktikák segíthetnek ebben?
Egy hétköznapi fűszerrel megszabadulhatsz a hangyáktól
A hangyák hajlamosak olyan helyeken gyülekezni, ahol könnyen hozzáférnek az élelemforrásokhoz – fotó: Shutterstock
 
Fahéjjal a hangyák ellen
Jó, ha tudjuk, hogy van egy fűszer, amelynek az illatát ki nem állhatják a hangyák, ráadásul valószínűleg mindannyiunk otthonában megtalálható: ez pedig a fahéj.
 
A hangyák feromonnyomot hagynak maguk után, amit a többi hangya követ, így kialakul egy útvonal, amelyen a táplálékukhoz mennek, azonban a fahéj erős illata megzavarja a nyomkövetésüket, és elriasztja őket. Mivel nem szeretnek olyan útvonalakon közlekedni, ahol őrölt fahéj van, a fahéj távol tartja őket, és jól használva akár ki is űzhetjük így őket az otthonunkból.
FŰSZERÉSZ CEYLONI FAHÉJ ŐRÖLT 20g
- A fahéj fő alkotórésze, amely felkavarhatja a hangyákat, a fahéjaldehid. Ez az anyag megzavarja a hangyák által követett feromonnyomot, így megnehezíti számukra, hogy egymást követve eljussanak a táplálékforrások felé vagy visszatérjenek a kolóniáikba. Ez az "illatbarikád" elijeszti és távol tartja a hangyákat – magyarázza a szakember. Nem mindegy azonban, hogy hogyan használjuk.
 
Hogyan alkalmazzuk?
A hangyák hajlamosak olyan helyeken gyülekezni, ahol könnyen hozzáférnek az élelemforrásokhoz, és könnyen tudnak kommunikálni a kolóniájukban lévő többi hangyával, tehát először ezeket a helyeket kell megkeresnünk. Ahol több hangyát látunk, ott szórjunk a földre egy kevés morzsát, hogy megfigyelhessük a hangyák útvonalát és gyülekezőhelyeit, ezután szórjuk az őrölt fahéjat az útvonalukra.
 
A másik felhasználási mód, hogy vízzel összekeverjük a fahéjat, majd belemártunk egy vattát, és átdörzsöljük vele a hangyák útvonalát. Ha megtaláljuk azt a pontot, ahol a hangyák a lakásba jutnak, oda is szórjunk a fahéjból!
 
Ha nincs fahéj, jó az ecet is
Ha nincs otthon fahéjunk, hatékony lehet az ecet is, ami szintén bevethető a hangyák ellen. Öntsünk ecetet és vizet egyenlő arányban egy szórófejes palackba, és jól rázzuk fel az üveget, majd ezzel permetezzük be a hangyák útvonalát, a padló repedéseit és az egyéb felbukkanási pontokat. Az ecet szaga ugyanis a fahéjhoz hasonló módon megzavarja a hangyákat. A tapasztalatok szerint azonban a fahéj hatékonyabb, ráadásul az illata is kellemesebb, így ha tehetjük, ezt alkalmazzuk e rovarok ellen.
 
Forrás: divany.hu
A hangyák hajlamosak olyan helyeken gyülekezni, ahol könnyen hozzáférnek az élelemforrásokhoz – fotó: Shutterstock
 

Kapcsolódó cikkek

Változott a munkavédelmi oktatás szabályozása

2024. február 13. 16:26
2024. február 8-án alkotott rendeletével a kormány változtatott a Munkavédelmi törvény munkavédelmi oktatással kapcsolatos szabályozásán. Nem teljes az összhang a Munkavédelmi törvénnyel - állítja Miskéri László, munkavédelmi szakértő. 

10 tippünk is van, hogy legyen gyors, természetes és egyszerű a tavaszi nagytakarítás!

2023. április 13. 11:48
Egyáltalán nem mindegy, mivel takarítod az otthonod. Ezekkel a szerekkel biztonságban lehettek!
 
Ha tavasz, akkor itt van a tavaszi nagytakarítás ideje. Nem véletlen az időzítés, hiszen ilyenkor újul meg a természet is, és az otthonunkat is szeretnénk a hosszú tél után újra tisztának látni. A fűtési szezon alatt nagyon sok por rakódik le, így hát ideje megszabadítani az otthonunkat a portól, kosztól és élvezni a csodálatos tisztaságot.