Egy kis tasmániai tejüzem „környezetbarát” tejet dobott a boltok polcaira

2024. július 23. 14:37
A vállalat tengeri hínárral etette a tejelő teheneket, melyek így kevesebb környezetkárosító metángázt bocsátottak ki. Az ENSZ szerint az állattenyésztési ágazat a globális metánkibocsátás mintegy 30%-áért felelős. A szarvasmarhák takarmányozásához használt tengeri moszatok és más takarmány-adalékanyagok csökkenthetnék az üvegházhatású gázok kibocsátását, de a magasabb költségek miatt egyelőre nem terjedt el széles körben.
Egy kis tasmániai tejüzem „környezetbarát” tejet dobott a boltok polcaira
Február óta a családi tulajdonban lévő tasmániai Ashgrove tejtermelő cég mintegy 500 tehenet - az összes tehén egyötödét - etet olyan tengeri moszat kivonatot tartalmazó olajjal, amely csökkenti a tehén emésztése során felszabaduló metánt - mondta Richard Bennett társtulajdonos.
 
Kifejtette, hogy a tehenek naponta mintegy 10 000 liter tejet termelnek, amelynek egy részét „Eco-Milk” néven palackozzák, és Tasmánia-szerte árusítják, többek között Ausztrália legnagyobb szupermarketláncában, a Woolworthsban. Bennett elmondása szerint nagyjából 25%-os metáncsökkenést értek el - írja a Reuters.
 
A puding próbája az evés
Az Eco-Milk pedig egyfajta tesztje annak, hogy a fogyasztók hajlandóak-e többet fizetni az alacsonyabb környezeti terhelésű tejtermékekért. Egy kétliteres üveg 5,50 ausztrál dollárért (3,67 dollár) kerül forgalomba, ami huszonöt centtel több, mint a normál tej. A társtulajdonos szerint az értékesítés jól megy, de a vállalatnak még döntenie kell arról, hogy kiterjeszti-e a projektet nagyobb körökben is. Az Ashgrove által használt adalékanyagot egy tasmániai cég, a Sea Forest szállítja. A cég vezérigazgatója, Sam Elsom azt mondta, reméli, hogy az Eco-Milk népszerű lesz a vásárlók körében.
Sam Elsom with EcoMilk
forrás: earthshotprize.org
 
Ha ezeket a termékeket nem támogatják, a dolgok visszatérnek a megszokott kerékvágásba, és a szén-dioxid-mentesítés üteme sokkal lassabb lesz.
 
Mindez persze nem olcsó mulatság, hiszen a tehenek gyomrában a növényi anyagokat megemésztő mikrobák által kibocsátott metán felszabadulását gátló takarmány-adalékanyagok gyártói több százmillió dollárt fektettek be, hogy állatok millióinak etetésére elegendő mennyiséget állítsanak elő. Ám nem ez a vállalat az első, mely hasonlóval próbálkozott: a francia sajtgyártó Bel Group tavaly arról adott hírt, hogy Szlovákiában mintegy 10 000 tejelő tehénnek adalékanyagot fog etetni. Más cégek, köztük a JBS, a Danone és a Fonterra már próbálkoztak adalékanyagokkal, de nem vezették be azokat széles körben.
 
Miért pont hínár?
Egy 2021-es tanulmány szerint azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak, 82%-kal kevesebb metánt bocsátottak ki. A Plos One című folyóiratban publikált eredmények egy korábbi kutatásra épülnek, amely azt mutatta, hogy a hínár képes csökkenteni a tehenek metánkibocsátását rövid távon. Az Egyesült Államok emissziójának 10%-áért a mezőgazdaság a felelős, döntően a szarvasmarhák böfögése és - kisebb részben - bélgáza révén felszabaduló metán miatt. Az UC Davis kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát.
Kid with eco milk
forrás: earthshotprize.org
 
Fontos kiemelni azt is, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének ízére. A húsmarhákon végzett vizsgálat alapján a hínár az állatok húsának ízét sem befolyásolja.
 
forrás: agrarszektor.hu 

Kapcsolódó cikkek

Ettél már fekete vagy fehér epret? Ezért ne hagyd ki!

2024. május 28. 15:39
Az eperfa nem csak dísze a kertnek, de igazán finom a gyümölcse is. Adj neki teret!
 
Párszáz évvel ezelőtt az utakat szinte mindenhol eperfa szegélyezte, így jelenlétük hozzátartozott a mindennapi látványhoz. A gyümölcse mellett a fáját is nagyra becsülték, a bognárok és a kádárok is gyakran hasznosították. A legfinomabb eperpálinkák eperfából készült hordókba kerültek, hiszen az eperfa jó alapanyagot szolgáltatott a pálinkafőzéshez, leveleivel pedig a selyemhernyókat táplálták.

Kényszervágóhídból húsexportőr

2023. április 03. 12:31
A Hajdúhús 2000 Kft.-t 1998. március 23-án alapították. Az idén éppen negyed százados cég alapító tulajdonosa, Papp István 68 éves, és sok szépségről és a velük együtt járó nehézségekről is tud rövid előadást tartani.
Az elmúlt 25 év elsősorban reményt adott neki a következő 25 esztendőhöz, amit már két gyereke, Zsuzsa és István visznek tovább. Az alapító kereskedelmi szakközépiskolát végzett. Amikor 1968-ban végzett, húseladóként kezdte a pályát. Ma is fejből sorolja azokat a debreceni utcákat, amikben megfordult. Kiemelkedik közülük a Kossuth utcai, ahol 13 évig tevékenykedett.