Egy szakma az agráriumból, amit senki nem akar csinálni

2024. szeptember 16. 13:18
Az agrár felsőfokú képzésben ugyan népszerűek az "állatos" szakok, ám kint a terepen már sokkal nehezebb embert találni bizonyos munkakörökre.
Egy szakma az agráriumból, amit senki nem akar csinálni
Az ágazat jövőjének egyik kulcskérdése ma már az: ki fogja gondozni az állatainkat? – forrás: Pixabay
 
Az állattenyésztés minden ágazata iránt van érdeklődés a hallgatók között – írja Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, a Magyar Állattenyésztők Lapja főszerkesztője. A szakember szerint sokan választják az állattenyésztő, valamint a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnök szakokat. A felsőoktatási szakképzések közül évek óta nagy az érdeklődés a ménesgazda nappali és levelező képzés iránt. A mesterképzések (MSc) közül népszerű az állattenyésztő mérnök levelező szak.
 
Az elmúlt években az egyetemeken jelentős változásokat vezettek be a felvételi rendszerben, például 2023-tól a felvételi eljárásban már nem kötelező az emelt szintű érettségi. Ez közel 30 százalékkal növelte meg a jelentkezők számát 2023-ban, s a korábbi évekhez képest nagyobb hallgatói számokat idén is sikerült fenntartani. Ezzel párhuzamosan azonban visszaesett a felsőoktatási szakképzési szakok iránti érdeklődés.
 
A szakember szerint a tananyag folyamatos fejlesztésének igénye mellett a gyakorlattal való szorosabb együttműködés minden egyetemen nagyon fontos szempont. E célt legjobban az agrárkarokkal együttműködési megállapodást kötő, gyakornoki programoknak helyt adó üzemekkel közösen lehet elérni.
 
"Miközben örülünk annak, hogy az állattenyésztő szakirányok iránt pár éve megélénkült az érdeklődés, sajnos ez a tendencia nem igaz az állatgondozói munkakörökre. Van ahol az autógyárak elszívó hatására, van ahol a könnyebb munka és rövidebb munkanapok, vagy -hetek (4 munkanap 5 helyett) iránti igényre panaszkodnak az üzemek. Ez utóbbi szempont egyeseknél már a bérezésnél is fontosabbá vált. Az ágazat jövőjének egyik kulcskérdése ezért ma már az: ki fogja gondozni az állatainkat?" – tette fel a kérdést írásában Dr. Wagenhoffer Zsombor.
 
Forrás: Magyar Állattenyésztők Lapja

Kapcsolódó cikkek

33. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum

2024. január 10. 16:32
Gondolatokat és tapasztalatokat cserélhetnek az érdeklődők.
 
Időpont: 2024. január 17-19.(szerda-péntek)
Helyszín: MATE Georgikon Campus – 8360 Keszthely, Festetics utca 7. – D épület

Termésbiztonság csak megfelelő vetőmagokkal érhető el

2024. május 29. 15:20
Az ültetési szezonra való tekintettel a hatóság vetőmagmintákat ellenőrzött az elmúlt időszakban. Az akcióról dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy az illetékes vármegyei kormányhivatalok szakemberei tisztaság és csírázóképesség vizsgálata céljából vettek mintát összesen 78 darab kistasakos zöldségvetőmagból.