Egyedülálló moziestet rendeznek a 140 éves Keleti pályaudvaron

2024. augusztus 13. 18:56
Fontos év az idei a Keleti pályaudvar életében, megnyitásának 140. évfordulóján, augusztus 16-án, változatos programokkal ünnepel a MÁV. A rendezvény zárószáma és kiemelt eseménye az esti filmvetítés.
Egyedülálló moziestet rendeznek a 140 éves Keleti pályaudvaron
A pályaudvar Kerepesi csarnoka erre a különleges alkalomra moziteremmé alakul át, a műsorra pedig a kultikus Indul a bakterház! került. Az est sztárvendége Koltai Róbert színművész és rendező, akit Somogyi Zoltán, rádiós műsorvezető kérdez majd a film kulisszatitkairól. A vetítés ingyenes, sőt a nézőknek még meglepetéssel is készül a vasúttársaság. A helyek száma viszont korlátozott, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni a www.mavcsoport.hu/keleti140 oldalon lehet.
 
Az idén 140 éves Keleti pályaudvart Rochlitz Gyula főmérnök, a pályaudvar vasszerkezetét Feketeházy János hídépítő mérnök tervezte. A 140 évvel ezelőtt, 1884. augusztus 16-án megnyílt pályaudvarról az első vonat Miskolcra indult, az első utasok pedig Ruttkáról és Zimonyból érkeztek. Ugyancsak innen gördült ki első útjára a híres V 40 001 számú Kandó mozdony vontatta szerelvény, az Árpád nevű dízel sínautóbusz Bécs, az Orient Expressz a Balkán felé, tovább színesítve ezzel a pályaudvar presztízsét és történelmi emlékezetét. Az elmúlt 14 évtizedben a budapesti főpályaudvar kiemelt jelentőséggel bírt a vasút életében, az épület mind a mai napig meghatározó eleme épített örökségünknek és persze továbbra is megkerülhetetlen a szerepe mind a hazai, mind a nemzetközi közlekedés szempontjából.
 
A megnyitás után pontosan 140 évvel, augusztus 16-án, péntek délutántól várják az érdeklődőket a Keleti pályaudvaron: a gyerekeknek kincskereső játékot, felnőtteknek vezetett sétát szervezett a vasúttársaság. 
 
Utóbbin az óriási érdeklődés miatt, a regisztrált helyek száma már megtelt, ezért terv szerint lesznek még ilyen vezetett városi séták az ősz folyamán is. Péntek késő délután megnyílik a pályaudvar 14 évtizedét bemutató novella és fotókiállítás is a Lotz-teremben. Természetesen az Utasellátó is részt vesz az ünneplésben, a régi hagyományt felelevenítve zsúrkocsikkal várják a látogatókat, akár egy utazásra, akár a moziestre szeretnénk enni-, innivalót beszerezni. Az esti Indul a bakterház vetítés felvezető műsorában Koltai Róbert mesél a film érdekességeiről. Továbbá – egyfajta mozielőzetesként – kifejezetten erre az ünnepi alakomra készült kisfilmeket is bemutat majd a MÁV.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Egy település, ahol az utakat a természethez igazítják

2022. november 18. 10:31
Az önkormányzat az út nyomvonalát úgy tervezte, hogy az kikerülje a fákat.
Rácalmás a Duna jobb partján, Budapesttől csupán hatvan kilométerre lévő kisváros. Karnyújtásnyira van a magyar puszta, közel a Velencei-tó, az egykori királyi koronázóváros, Székesfehérvár, a Balaton, de az érdeklődő turista helyben is számos látnivalót talál. A város kiemelt figyelmet fordít környezetére és élővilágára.

Teljes a 32. Művészetek Völgye nagyszínpadának programja

2023. február 22. 11:09
Teljes a Panoráma Színpad programja és még három tucat előadót jelentett be a Művészetek Völgye, amely idén július 21. és 30. között várja a fesztiválozókat a nyár legszínesebb 10 napjára Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.
A fesztiválon már biztosan láthatjuk a Quimby koncertjét, akik 3 év után térnek vissza Kapolcsra, a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal a fesztiválon is bemutatja A Dal a miénk 2.0: Új dalokkal újratöltve c. műsorát, itt ünnepli 10. születésnapját a Bagossy Brothers Company, „Völgy Special" show-val készül a 20 éves Punnany Massif, a Cirque du Tókertben lép fel Zorán, de ott lesz a Carson Coma és a Bëlga is a 10 nap alatt - tájékoztatta lapunkat a fesztivál szervezősége.