Egyiptomi burgonya enyhítheti az európai áruhiányt

2023. június 05. 12:08
A minősége mindenben megfelel az európai szabványoknak, illetve követelményeknek.
 
Ebben az évben Európa burgonyatermése – az északi körzetek kedvezőtlen időjárása miatt – jóval kevesebb lett a sokévi átlagnál, ami több országban burgonyahiányhoz vezetett.
 
A hiány kialakulásához az is hozzájárult, hogy a legutóbbi néhány évben lényegesen megnövekedett a feldolgozott burgonyatermékek kereslete, illetve fogyasztása, így most több nagy feldolgozó üzem nagyobb mennyiségű alapanyaghiánnyal küszködik.
Egyiptomi burgonya enyhítheti az európai áruhiányt
Ugyanakkor a rendszeres burgonyaexportőr Egyiptom jelenleg is számottevő felesleggel rendelkezik, amelyet szívesen ajánl fel európai exportra.
 
Az exportőr vállalat részéről Yassen Abdelhay hangsúlyozza, hogy az egyiptomi burgonya minősége mindenben megfelel az európai szabványoknak, illetve követelményeknek, így az ideális forrást, illetve fedezetet jelenthet az európai hiány enyhítésére, sőt Egyiptom megfelelő beszállító lehet a következő években is, mivel a belső termelését mintegy 20-50 százalékkal emelni szándékozik.
 
Az egyiptomi árajánlat is kedvező, mivel az étkezési burgonya FOB átlagára jelenleg Belgiumban 400-450 euró, Franciaországban 560 euró tonnánként, miközben az új termés betakarításáig az árak emelkedése várható. Ugyanakkor az egyiptomiak, FOB egyiptomi kikötőben tonnánként mindössze 320 eurót kérnek.
 
forrás: freshplaza.com

Kapcsolódó cikkek

Itt a kormány legújabb döntése az árstopokról

2022. december 14. 12:19
A kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerár-stopot – közölte Nagy István agrárminiszter.
 
Nagy István kiemelte, az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81%-kos növekedés a 2,8%-os UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25%-nál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27%-kal, napraforgó étolajból 44%-kal, csirkemellből 34 %-kal, csont nélküli sertéscombból 46%-kal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

Erre a határidőre mindenki figyeljen, aki gyümölcsoltványokkal foglalkozik!

2023. január 31. 12:42
A gyümölcs szaporítóanyag-előállítókra és -forgalmazókra egyaránt vonatkozik a szabályozás.
 
Az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak a tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).