Egyre nehezebb termeszteni ezt a szuperélelmiszert, de ezek a gazdák nem adják fel

2024. szeptember 03. 15:48
Homoktövis-élményszüretet hirdetett egy Tápió-menti termelő, akitől megtudtuk: az aszályos időjárás ennek a gyümölcsfajnak sem kedvez.
 
Egyre nehezebb termeszteni ezt a szuperélelmiszert, de ezek a gazdák nem adják fel
Világos narancssárga színű bogyótermése rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, ezért roppant egészséges – forrás: ESBANA Homoktövis
 
A homoktövist közel 500 hektáron termesztik ma Magyarországon. Világos narancssárga színű bogyótermése van, van rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, ezért roppant egészséges. A csernobili atomkatasztrófánál tevékenykedő katonai alakulatok tagjai a sugárveszély mérséklése érdekében homoktövis-készítményt kaptak, ami jelzi páratlan hatását.
 
A csipkebogyó után a homoktövis gyümölcseiben a legmagasabb a C-vitamin tartalom. Gyógyhatása és „igénytelensége" (bármilyen talajon megél) miatt mára szinte az egész világon elterjedt. A homoktövis termése időjárástól függően augusztus elejétől szeptember végéig érik, íze kellemesen savanykás, gyakran használják lekvár, szörp vagy gyümölcslé készítéséhez.
 
Kiss Attila és Zsíros Tünde Tápiószentmártonban alakította ki hathektáros homoktövis bioültetvényét.
 
– Amikor elindultunk, még nem tudtuk pontosan, milyen gyümölcsfajt is szeretnénk termelni – bocsátotta előre Zsíros Tünde. – Abban voltunk csak biztosak, hogy kertészettel akarunk foglalkozni, mert édesapám is mezőgazdasági vállalkozó és láttam, hogy a szántóföldi kultúrák nem termelhetők már biztonságosan, esetükben a rentábilitás is megkérdőjeleződik. Ezért a kézimunkaigényes, de jövedelmezőbb kertészet mellett tettük le a voksunk. Hozzáteszem, amióta elkezdtük, a homoktövis ára sem változott a piacon, kilójáért olyan kettő eurót adnak átlagosan...
homoktövis
Zsíros Tünde és Kiss Attila – forrás: ESBANA Homoktövis
 
– Ezzel együtt is még mindig jobb és kiszámíthatóbb, mint például a kukoricatermelés – folytatta. – Nem a homoktövis volt az első számú jelöltünk, hiszen azt még akkor nem is ismertük. Először dióban gondolkodtunk, aztán felvetődött a bodza is, de amikor a nagyobb termelőket felkerestük és elbeszélgettünk velük, kiderült, hogy ezeknél sem rózsás a helyzet. Így jutottunk el a homoktövisig, a párom elutazott Németországba is, ahol meglátogatott egy ültetvényt, illetve egy feldolgozóüzemet. Megtetszett neki és nekem is a gyümölcsfaj és belevágtunk. Nem volt könnyű, a telepítésekből többszáz elpusztult. De nem adtuk fel és rögös úton ugyan, de eljutottunk idáig. Láttuk, hogy öntözés nélkül nem működik a dolog, ezért több év alatt kiépítettük az öntözőrendszert.
 
A házaspár immár 2020 óta feldolgozott termékeket is előállít a homoktövis gyümölcsökből: különböző ízesítésű gyümölcsleveket, chutneykat, lekvárokat, szörpöket. Utóbbi bodzával kevert változatát arany minősítéssel díjazta a szakértő zsűri a legutóbbi Magyar Ízek Versenyén, ahol elismerést kapott még chutney borkocsonyájuk, almás-mézes homoktövis lekvárjuk, valamint mézes és "sima" homoktövis velőjük is. Nem csak itthon, de a világ egyik leghíresebb élelmiszer akkreditációs versenyén, az angol Great Taste-en is felfigyeltek a magyar homoktövis különlegességekre. Tavaly a chilis szilva chutney-juk, idén pedig borkocsonyájuk és mangó szörpjük gazdagodott egy-egy értékes, a minőséget jelző csillaggal.
homoktövis szörp
A gyümölcs sokrétűen felhasználható, készülhet például szörp is belőle – forrás: ESBANA Homoktövis
 
Idén első alkalommal rendeznek homoktövis élményszüretet, melyen nemcsak a szúrós-tövises növényről való betakarítás "élményével" gazdagodhatnak a résztvevők, hanem megismerhetik a családot, céljaikat, a növény jótékony hatásait, a gyümölcs felhasználási lehetőségeit és az ESBANA Homoktövis termékeit is. Sőt, akár még élménytraktorozásra is lehetőség nyílik.
 
– Bár a homoktövis ízét sokan megosztónak tartják, mi nagyon szeretjük és szüretek alkalmával rendszeresen készítünk finom limonádét a frissen facsart bogyókból. Az érdeklődőkkel, vásárlókkal folytatott személyes beszélgetésekből világosan kiderült számunkra, hogy ha ismerik is a homoktövis szót, nem ismerik magát a növényt. Nem tudják, milyen is egy igazi szüret, hogyan is jutunk el a kész velőig. Az élményszürettel az a célunk, hogy megismertessük ezt a szuperélelmiszert a nagyközönséggel – fogalmazott Kiss Attila.
homoktövis
Igen, ez az ínycsiklandó kuglóf is tartalmaz homoktövist – forrás: ESBANA Homoktövis
 
S hogy miért is szuperélelmiszer? Mert ahogy arra már utaltunk, termése rengeteg vitamint tartalmaz, többek között benne található A, B1, B2, B6, B7, B9, K, E, C vitamin, béta-karotin, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig pozitív hatással van szervezetünkre. A magas C-vitamin tartalma okán alkalmas immunrendszerünk erősítésére és növeli szervezetünk saját védekező mechanizmusának hatékonyságát.
 
Sajnos, az idei szárazság erre a növényre sem volt jó hatással, hiába öntözik az ültetvényt.
 
– Tavaly októberben szüreteltünk, s most már augusztus elején meg kellett kezdenünk, ez jól mutatja, hogy a változó klíma milyen hatással van a növényekre – fogalmazott Zsíros Tünde. – Az öntözőrendszeren keresztül kijuttatott víz már nem elegendő a hiányzó csapadék pótlására, láthatóan nehezen viselik a légköri aszályt, kicsit a bogyók nedvességtartalma is csökkent. De mint minden mezőgazda, mi is mindig abban reménykedünk: a következő év jobb lesz...
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább zsugorodik az európai sertéspiac

2024. január 09. 14:44
Az ASP-től mentes, biztos export sertéshús piacokkal rendelkező Európa sajnos már a múlté. Az EU  korábban a termelésének több mint tizedét (13%-át) exportálta elsősorban Kínába, Dél-Koreába, Hongkongba, Japánba és Szingapurba. A külpiacok visszaesése mellett a belső kereslet is csökkent az utóbbi években. A nagy kérdés, hogy ez az ágazati depresszió meddig folytatódik, és ebből a folyamatból a magyar sertéságazat vajon tud-e profitáln? 

Nem szőlőből készül az izlandi borkülönlegesség

2024. június 26. 16:10
 
Izland egyetlen bortermelője fantasztikus receptet alkotott.
 
Izlandon is állítanak elő bort, bár nem napsütötte szőlőfürtökből, hanem a hideg körülmények között is termő bogyókból.