Egyre több magyar marhahúst és élőmarhát exportálunk

2016. június 22. 08:34
Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt 2016. január-márciusban a 2015. hasonló időszakához képest, a marhahúsexport mennyisége 4 százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) júniusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ marhahústermelése 513 ezer tonnával, 68,4 millió tonnára emelkedhet az idén a 2015. évihez képest. Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,6 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2016 májusában, 3,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt 2016. január-márciusban a 2015. január-márciusihoz képest. A főbb partnerek Törökország és Ausztria voltak. Magyarország élőmarha-importja 12 százalékkal csökkent 2016 első negyedévében a 2015. január-márciusban beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha csaknem 60 százaléka Németországból, Hollandiából és Romániából származott. Magyarország marhahúsexportjának mennyisége 4 százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A marhahúsimport volumene 11 százalékkal, értéke 19 százalékkal nőtt.

húsmarha

Törökországba szállított élőmarha mennyisége csaknem a háromszorosára emelkedett – fotó: Shutterstock

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 2 százalékkal, 756 forint/kilogramm hasított meleg súlyra csökkent 2016 májusában az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 3,6 százalékkal, a vágóüszőé pedig 8,6 százalékkal csökkent ugyanekkor – olvasható az Agrárpiaci Jelentések Élőállat és Hús c. kiadványában, ami IDE kattintva tölthető le.

Az élő szarvasmarha és a marhahús külkereskedelmének értéke Magyarországon

 

AKI

Kapcsolódó cikkek

A helyi termék még nem hívószó

2017. augusztus 22. 08:21
Furcsa helyzetnek tűnik, de ha az ember bemegy bárhol az országban egy nagyobb élelmiszerboltba, elvétve talál csak olyan terméket vagy terményt, amely az adott település környékéről, vagy akár csak az ottani tájegységből származik. Miért nem lehet Csopakon csopaki bort kapni? Kecskeméten kiskunságit? Balatonvilágoson Hedon söröket? Vagy mégiscsak lehet?

Jogszabályok érthetően

2017. március 22. 09:44
A Magyar Közlöny március 13.  és március 19. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok