Egyszerű módszerrel tehető termékennyé a szikes, lúgos talaj

2024. március 11. 15:45
Az eljárás a terméshozamot 30 százalékkal növeli.
 
A Kína Belső-Mongólia tartományának kutatócsoportja, Li Vuyi, talajkutató irányításával kidolgozott egy forradalmi jelentőségű módszert – írja a bnnbreaking.com.
Egyszerű módszerrel tehető termékennyé a szikes, lúgos talaj
Az eljárás a terméshozamot 30 százalékkal növeli – Fotó illusztráció: Shutterstock
 
Az új módszer segítségével a szikes és lúgos talajok nagy része termékeny földdé alakítható.
 
Az újszerű megközelítés átlagosan 36 százalékkal csökkenti a szóban forgó talajok sótartalmát, és ugyanakkor több mint 30 százalékkal növeli azok terméshozamát.
 
Kínában az ilyen talajok részaránya különösen magas, ezért az átalakítás közel egyharmadával növelheti az ország termőföld alapját.
 
Az innovatív sikert a kutatócsoport egy nagyon egyszerű módszerrel érte el, amelynek lényege, hogy a tarlómaradványokat (növényi szárakat) a felszín alá temetik, a felületet pedig műanyag fóliával takarják be, ezzel megtartják a talaj nedvességét, és megakadályozzák a só felszínre szivárgását.
 
Amennyiben ezt az átalakítást üzemi szinten sikerül megvalósítani, az az ázsiai ország művelhető területeinek akár több millió hektárral történő növelését jelenti. Ez pedig az élelmiszer-önellátás szintjének növeléséhez vezethet. Globálisan pedig több tízmillió hektárral nőhet a termőterület.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Magasabb a léalma induló ára

2024. augusztus 08. 16:16
Csökkent az almaültetvények területe Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében – közölte a helyi agrárkamara. A léalma feldolgozását hamarosan elkezdő Austria Juice pedig bejelentette az induló átvételi árat, ami jóval magasabb a tavalyinál.
 

A türelem orchideát terem

2023. február 06. 13:27
Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.