Elégedettek lehetnek a kajszitermesztők

2024. július 17. 12:40
Pár napja befejeződött a kajszibarack szezonja és már sikerült az első mérleget is megvonni. Szinte minden szempontból elégedettek lehetnek a termelők és az értékesítők, hiszen azutóbbi tíz év egyiklegjobb termése volt az idei, amit a Balaton déli részén betakarítottak az ültetvényekről. Nem kis mennyiségről,1500 tonnáról van szó. A Boglár-Kert Kft. minden évben ezzel a tétellel számol és most is sikerült teljesíteni a kitűzött számokat.
Elégedettek lehetnek a kajszitermesztők
A siker kulcsa nem csak az, hogy a Balaton közelsége kiváló feltételeket biztosít a terméshez és a fagynak szabad eltávozást ad a tapolcai medence, hanem a szövetkezeti rendszerben történő együttműködés jól bevált és ütőképes. A banki alkalmazottól kezdve a pilótákig bezárólag sokan próbálják magukat hasznossá tenni a baracktermesztésben, de tőlük nem várható el, hogy magas szinten tudjanak termelni, ezért a kézi munkát mindenki saját maga végzi el, de a technológiát, vagyis a növényvédelmet, a tápanyag utánpótlást szakmai irányítás alatt végzik. Gara Miklós, a kft. vezetője szerint a magas termésátlagokat képesek mindig produkálni, sőt versenytársakká váltak a nyugati kajszi termelőkkel. Mint mondja, 1500 tonna kajszit nem nehéz eladni, de másfél tonnát kihívás.
 
„Másfél hónapon keresztül folyik a barack értékesítése, előtte történik a megállapodások megkötése, ami stabillá teszi az értékesítést. A nyugati piacot nem vagyunk képesek befolyásolni, de ár kérdése az, hogy kinek adunk el, vagy nem. Azért a magyar barack akár a fagyasztóipar, vagy a friss fogyasztás szempontjából jó minőségűnek számít”
 
-összegezte Gara Miklós.
 
A jobb évek közé tartozik tehát ez az év, még ha nem is születtek csúcs teljesítmények. Az árbevétel szempontjából vannak még bizonytalanságok, mert a végső számok nem állnak rendelkezésre.
 
Ennek a sikernek több oka van a Boglár-Kert Kft. életében. Kell hozzá tudás, mert az nem működőképes, ha mindenki egy-két hektáron szeretne kajszit termeszteni és az eredmények szempontjából minden évben a 200-300 mázsában reménykednek. Gara Miklós szerint a jó jövedelmezőséghez mennyiségi alapra van szükség és erre kell felépíteni az árbevételeket.
 
„Nálunk az árbevétel 50 százalékát a külföldi értékesítések jelentik, a másik részét részben az ipari jellegű és a belföldi értékesítések adják, ilyen a hűtő-, vagy a szeszipar igényei. Sok mindenre lehet használni a kajszit: az ötvenes években csak ipari célra használták a barackot, de Magyarország volt az, amelyik Nyugat-Európában bevezette a kajszi friss fogyasztásának a szokását, így elsőként a bajor vidékeken. Az ipari fogyasztás, a lekvárfőzés és a szeszipari felhasználás korábban is elfogadott volt.”
Az idén is brutális ára lehet a kajszibaracknak - Infostart.hu
fotó: infostart.hu
 
Sokan vélik úgy az ország más részein, hogy a Balatonnál jók a termőhelyi adottságok, ezért könnyű helyzetben vannak az ott élő termesztők. Viszont a sikeres termesztésnek több tényezője van: valóban jól kell kiválasztani a környezeti adottságokat. A Balatontól légvonalban öt-tíz kilométerekre gazdálkodnak a cég dolgozói, a szintkülönbségek 100-200 méter között vannak a Balaton vízszintjéhez viszonyítva. De a fajták is jelentőséggel bírnak: ne legyen annyira sárga, hanem inkább piros, inkább keményebb legyen, jól tűrje a fagyokat – ezek a fogyasztói, felvásárlói igények.
 
Ennek a tudásnak a megvalósítása csak az egyik része a munkának, a másik a 200-300 mázsa fenntartása, amelyhez jó kondícióban kell tartani az ültetvényeket és ehhez is szakértelem kell. A fagyok elkerüléséhez vannak olyan módszerek, amelyekkel lehet csökkenteni a kárt, illetve lehet növelni a kötődés mértékét. Ne feledjük, hogy a 2022-es év Európában fagyos év volt, míg idehaza volt mit szüretelni, legalábbis a Balatonnál.
 
forrás: agrotrend.hu / Növényvédőszer

Kapcsolódó cikkek

Hatalmasat bővült ez a sertéstelep. Mutatjuk, mi a titkuk

2024. február 16. 18:13
Tenyészkoca állományuk az eddigi 700-ról 1700-ra nőtt.
 
Négymilliárd forintos beruházással új sertésneveldét létesített a Békés vármegyei Dombegyházán az Agrosztár Kft. – közölte a cég ügyvezetője.

Baromfitartók, figyelem! Megjelent az a Kincstári Közlemény, amire mindenki várt

2023. január 25. 12:35
Megjelent a 4/2023. (I. 13.) számú Kincstár Közlemény, a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 11/2019. (IV. 1.) AM rendelet (a továbbiakban: Támogatási rendelet) szerinti 2022/2023. támogatási év III-IV. tárgynegyedévre vonatkozó kifizetési kérelem benyújtásáról - írja a nak.hu