Elfogyott a hazai burgonya

2023. február 14. 12:32
Igaznak bizonyult a szakértők előrejelzése, február elejére valóban elfogyott a hazai termesztésű burgonya Magyarországon. Februártól jó néhány hónapig csak külföldi, importált tételek lesznek megtalálhatóak a boltokban. Ezeken azonban a kereskedőknek vesztesége van, mivel a megemelkedett beszerzési árakat és szállítási költségeket az ágazat szereplői nem tudják érvényesíteni, hiszen az étkezési burgonya még egészen április végéig a hatósági áras élelmiszerek közé tartozik. De vajon lesz-e elég burgonya a hazai kereslet kielégítésére? Mi lesz ezzel a termékkel, ha véget ér az ástop, akár idő előtt, akár a meghatározott határidővel? Az Agrárszektor erről kérdezte az Országos Burgonya Termék Tanácsot.
 
Elfogyott a hazai burgonya
2022. november 9-e óta az étkezési burgonya (és a friss tojás) is az ársapkával érintett élelmiszerek közé tartozik. Ekkor az élelmiszerárstop még csak december 31-ig lett volna életben, ám az év végén meghosszabbították 2023. április 30-ig. Az étkezési burgonya esetében azonban kérdéses volt, hogy meddig lesznek elegendőek a hazai készletek, amint arról az Országos Burgonya Termék Tanács (OBTT) is beszámolt az Agrárszektornak. Az első becslések még az óév végéig, az újév elejéig szóltak.
 
Január elejére azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a hírek hatására mind a lakossági, mind a kereskedelmi  kereslet óvatosabb volt december első két hetében, így a meglevő készleteknek nagyobb része maradt meg. Emiatt az OBTT úgy módosította az előrejelzését, hogy várhatóan január végéig, február elejéig elegendő lesz a hazai termesztésű burgonyamennyiség. Ez után a határidő után viszont hónapokig már csak importált burgonyákkal találkozhatnak a vevők a boltokban, jelezte a szakmai szervezet, hozzátéve, hogy az behozatallal is foglalkozó tagjai már decemberben elkezdték az import kontingensek beérkeztetését, hiánytól tehát nem kell tartani.
 
Az OBTT második becslése pontosnak bizonyult, derült ki Kulich Éva, az OBTT sajtóreferensének az Agrárszektor kérdésére adott válaszából. Mint mondta, január elején még voltak magyar tételek a boltokban, de ezek február elején végleg kimentek, vagyis most várható a teljes váltás az üzletek kínálatát tekintve. Ami az import burgonyák származását illeti, lényegében semmi nem változott, továbbra is a francia, a német és a holland tételek a legjelentősebbek, de vannak olyan áruházláncok is, amelyek eddig is szlovák burgonyával dolgoztak. A szakember hangsúlyozta, május vége, június eleje az a legkorábbi időszak, amikor elkezdhetnek megjelenni a magyar tételek a boltokban. Van egy átállási időszak, jellemzően májusban, amikor már felbukkannak az újburgonyák az üzletekben, de ezek még szintén külföldi tételek lesznek. Az viszont, hogy ténylegesen mikor lesz ismét magyar burgonya a boltok polcain, erősen időjárásfüggő is. 
 
Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég import burgonya, ha véget ér az árstop, Kulich Éva elmondta, hogy az intézkedés lejártáig még több mint két hónap van hátra, azalatt bármi történhet. A szakember ugyanakkor beszélt arról is, hogy már a legutóbbi Kormányinfón is érkeztek kérdések az árstopról, illetve annak idő előtti megszüntetéséről, ám a kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy erre csak egy esély van: ha az intézkedés az ellátásbiztonságot befolyásolná. Az OBTT ezt a választ úgy értelmezte, hogy egyelőre nincs kormányzati szándék az ársapka eltörlését illetően. Addig viszont mindenki importból fogja megoldani a szükséges mennyiség készleten és raktáron tartását. Ezek beszerzése nagyjából zökkenőmentesnek mondható, bár az Európában tapasztalható fagyok pillanatnyi akadályokat jelenthetnek. A burgonyát ugyanis szokás szerint közúton szállítják, ponyvás kamionban és 1,2 tonnás zsákokban, mosatlanul. Ezeknél a szállítmányoknál vigyázni kell a fagyásra, megfelelő fagyvédelemmel kell ellátni az árut. Lehetséges persze hűtőkocsival is szállítani a burgonyát, de az jellemzően 10%-kal kevesebb árut tud elhozni egyszerre, de 10%-kal többe is kerül így a behozatal.
 
Kulich Éva beszélt arról is, hogy már a szeptemberi mennyiségi monitoring is megmutatta, hogy Nyugat-Európában is kevesebb volt a burgonyatermés, és ami megtermett, esztétikailag az sem volt olyan szép. Összességében elmondható, hogy egy 8-12%-kal lett kevesebb a burgonyatermés, mint egy átlagos évben, ez pedig ki fog hatni az import számára elérhető mennyiségekre is. Az OBTT sajtóreferense ugyanakkor kijelentette, hogy a szervezet importtal is foglalkozó partnerei évek óta jó kapcsolatokkal rendelkeznek az európai országokban, és igyekeznek mindig ugyanonnan beszerezni az árut. A rendelkezésre álló, esetlegesen alacsonyabb készletek mellett az okozhat még némi nehézséget, hogy a magyarországi fogyasztás 80-85%-át adó piros, B típusú burgonya Nyugat-Európában nem annyira preferált, ott inkább a sárga héjút fogyasztják. Nyugaton jellemzően azok a gazdák ültetnek piros héjú, B típusú, főzni való burgonyát, akik meghatározó Közép-Európai felvásárlói kapcsolatokkal rendelkeznek.
 
forrás: agrarszektor.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Itt a repceméz szezonja - Miért érdemes közvetlenül a méhésztől beszerezni?

2023. május 15. 11:28
A repceméz azon kevés mézfajták egyike, melyet a gyomorpanaszokkal élők is fogyasztani tudnak, mivel nem okoz savasságot. Sőt a gyomorpanaszokat a legtöbb esetben enyhíti ez az enyhén marcipános ízű mézfajta.
A repcemézről már több cikkben is beszámoltunk (lásd itt: Repceméz gyomorpanaszok ellen) De nem lehet elégszer elmondani, hogy miért is érdemes ezt a “marcipánízű” mézfajtát használnunk, akár cukor helyett kávéhoz, teához, vagy akár gyomorpanaszok ellen.
 

62 élelmiszer ára már biztosan ott lesz az új rendszerben

2023. június 12. 16:21
Július 1-től lehet online összehasonlíthatjuk össze az egyes boltok élelmiszer árait.
 
Mi várható jövő hónaptól?
A következő hónaptól lehetőségünk van online böngészni a boltok árai között, legalábbis 62 termék esetén már biztosan. Ide tartozik többek között a tej, a trappista sajt, a petrezselyemgyökér, valamint a sertéskaraj. Nemrég készült el ugyanis azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyek már az induláskor ott lesznek az új árfigyelő rendszerben.