Elkészült a részletes tájékoztató az új támogatási ciklus zöld feltételrendszerének szabályairól

2023. március 03. 11:43
Az Agrárminisztérium és a NAK kiadványa a új feltételrendszert részletezi.
 
Elkészült és az új agrártámogatási honlapról letölthető a területalapú alaptámogatáshoz kapcsolódó új, átfogó zöld feltételrendszer szabályairól szóló részletes tájékoztató – írja Facebook oldalán Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
 
Elkészült a részletes tájékoztató az új támogatási ciklus zöld feltételrendszerének szabályairól
Hozzáteszi, hogy "A Feltételesség szabályrendszere a 2023-2027-es támogatási időszakban" című NAK-AM kiadvány a kölcsönös megfeleltetést és a zöldítés bizonyos elemeit magában foglaló új feltételrendszert foglalja össze részletesen, érthető módon és gyakorlatias megközelítésben.
 
Az alaptámogatáshoz, hivatalos nevén „a fenntarthatóságot elősegítő, alapszintű jövedelemtámogatás" átfogó fenntarthatósági feltételrendszer társul. Az új ciklusban a területalapú támogatások változnak, egy egymásra épülő rendszert alkotva. A legalsó szinten a támogatható terület fogalmának bővülése helyezkedik el, amely lehetőséget ad, hogy olyan területek is beszámolhatók legyenek a gazdálkodók számára a támogatásba, amik eddig nem voltak jelölhetők az egységes kérelemben, vagy a helyszíni ellenőrzés során kerültek kizárásra a támogatható területből, mint például a mezővédő erdősávok, a fás cserjés sávok, a belvízzel borított területek.
 
A minden gazdálkodó által betartandó Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) fenntartására vonatkozó szabályokat, fogalmakat, útmutatót, gyakorlatokat bemutató tartalmazó, "A Feltételesség szabályrendszere a 2023-2027-es támogatási időszakban" című kiadvány innen tölthető le.
 
A Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretei között a területalapú támogatások szabályait és az új támogatási formákat is bemutató, a gazdálkodók minél szélesebb körű tájékoztatását szolgáló  új honlapot indít az Agrárminisztérium, amelynek elérhetősége: https://kap.mnvh.eu/. Az oldalon megtalálható a területalapú támogatások megváltozott zöld feltételeit tartalmazó részletes kiadvány is – írja sajtóközleményében az Agrárminisztérium.
 
Hozzáteszik, hogy ma versenyelőnyt jelent a mezőgazdaságban, ha a gazdálkodók az új körülményekre megfelelő tudással, kellő alkalmazkodóképességgel és nyitottsággal reagálnak. A 2023 és 2027 közötti Közös Agrárpolitika minden magyar gazdálkodó számára biztosítja a fejlesztés lehetőségét, és megteremti a feltételeket a fenntartható termelési gyakorlat kialakításához. Annak érdekében, hogy ehhez minden gazdálkodó a számára lehető legmegfelelőbb támogatásokat elérje, az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti a folyamatos tájékoztatást.
 
A termeléshez kötött támogatások összetett szabályrendszerét összefoglaló szakmai anyag innen tölthető le:
 
forrás: agroiform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezzel a 9 egyszerű módszerrel eltüntetheted a levéltetveket!

2023. május 25. 13:45
Tudd meg, mivel tudsz minél hamarabb elbúcsúzni a levéltetvektől!
 
A levéltetvek nem jó barátaink, ezt könnyen megállapíthatjuk. Ellepik a növényeinket, a leveleiket szívogatva gyengítik és károsítják őket, ráadásul újra és újra visszatérnek, így folyamatosan figyelni kell a növényeinket, és védeni a támadásoktól.

Több baromfihús fogy, de az állatjóléti intézkedések fojtogatják a szektort

2024. május 08. 13:26
A további állatjóléti szigorítások teljes mértékben ellentétesek lennének a környezeti, gazdasági és a társadalmi fenntarthatóság elveivel.