Elkészült a világ legpontosabb órája, elképesztő számokat produkál

2024. július 04. 17:41
A Coloradói Egyetem JILA intézetének kutatói megalkották a világ eddigi legpontosabb atomóráját. A tudományos kísérletekhez használható eszköz elméletben 30 milliárd évente mindössze egy másodperc eltérést produkál - jelentette a New Atlas.
Elkészült a világ legpontosabb órája, elképesztő számokat produkál
A mindennapokban néhány másodperces késés nem jelent nagy gondot, azonban összetett tudományos kísérleteknél, vagy akár űrkilövéseknél, a másodpercek töredékén is sok múlik, ezért van szükség különös pontossággal működő eszközökre.
 
Az atomórák rendkívül pontos műszerek, amelyek bizonyos atomok kiszámítható rezgéseit használják fel időmérésre. Ezzel a módszerrel határozzák meg pontosan az időegységeket: a másodperc "etalonjának" 1960-tól az az intervallum számít, amely alatt a cézium-133 atom pontosan 9 192 631 770-szer rezdül meg.
 
A JILA tudósai az új, minden korábbinál pontosabb szerkezet megalkotásához cézium helyett stronciumatomokat (vegyjele: Sr, rendszáma: 38) használtak fel.
 
EZ AZ ELEM MINTEGY 429 MILLIÁRD REZGÉST PRODUKÁL EGY MÁSODPERC LEFORGÁSA ALATT, AMELYET KIHASZNÁLVA A KUTATÓK MÉG PRECÍZEBB ÓRÁT TUDTAK LÉTREHOZNI.
 
Az óra belső szerkezetében több tízezer stronciumatomot ejtettek csapdába. A részecskék rezgéseit a korábbi atomóráktól eltérően nem mikrohullámokkal, hanem egy magasabb frekvencián működő lézerhálóval számolják, amely tovább növeli az óra pontosságát.
 
EZZEL A TECHNOLÓGIÁVAL A SZERKEZET ÁLLÍTÓLAG 30 MILLIÁRD ÉVENTE MINDÖSSZE EGY MÁSODPERCNYI ELTÉRÉST GENERÁL.
 
A kutatók szerint az órát széles körben tudják majd alkalmazni különböző tudományterületeken, a GPS rendszerek fejlesztésétől egészen a gravitáció időre gyakorolt hatásának vizsgálatáig.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

MÁSZ: a benzin 10 forinttal olcsóbb, a dízel 1 forinttal drágább a szomszéd országok átlagáránál

2024. május 10. 15:31
A Magyar Ásványolaj Szövetségnek (MÁSZ) a belföldi és a környező országok üzemanyag árait bemutató heti tájékoztatása szerint a 95-ös motorbenzin pénteki 613 forintos átlagára 10 forinttal alacsonyabb, a 604 forintos dízelár 1 forinttal magasabb, mint a szomszédos országok átlagára.

LIGA - Gránit Bank együttműködés

2023. december 05. 14:58
Együttműködési megállapodást írt alá Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója és Árkovics István a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája alelnöke.