Ellenőrizhetők az őstermelők jogosultságai - Okostelefonos alkalmazást fejlesztett az agrárkamara

2016. szeptember 01. 10:16
A nyilvános őstermelői adatok lekérdezésére szolgáló okostelefonos alkalmazást és internetes felületet fejlesztett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte az agrárkamara.

A szeptember 1-jétől elérhető felületeken bárki ellenőrizheti az őstermelő igazolványának érvényességét az igazolvány száma alapján, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén. Az alkalmazás megadja az őstermelő által termesztett növényfajok és tartott állatok megnevezését, illetve az értékesíteni kívánt növényi, állati eredetű termékek felsorolását is, így a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az árusított terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.  
    

Az alkalmazás célja, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termék nyomon követhetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot. Az agrárkamara szerint emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl a gazdálkodók, fogyasztók, felvásárlók is várhatóan aktív használói lesznek az alkalmazásnak.
    

A NAK közleménye emlékeztet arra is, hogy folyamatban van az új őstermelői kártyák kézbesítése, azokat az ideiglenes igazolványok 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az őstermelőknek pedig, akiknek még a régi, papír alapú igazolványuk van, október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni tevékenységüket. Ez megközelítőleg százezer őstermelőt érint, ezért az agrárkamara azt javasolja, hogy ők október 1-jét követően a lehető leghamarabb keressék fel falugazdászaikat.

Forrás: jogiforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”

2018. október 24. 09:30
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.  Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.

A LIGA Szakszervezetek 12 pontos javaslatot juttatott el a parlamenti pártoknak

2018. március 07. 07:48
Azt várják, hogy a pártok szakpolitikai programjaik kialakításánál vegyék figyelembe a munkavállalói szempontokat