Élménygazdag, egyben modern vadászmúzeum Hatvanban

2023. március 07. 15:57
A hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum a Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan múzeuma, amely XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elveket, modern, környezettudatos ismereteket tartalmaz, és mindezt a legmodernebb interaktív eszközökkel mutatja be.
 
Ottjártunkkor Lakatos Anna, az intézmény igazgatóhelyettese, muzeológus vezetett minket körbe a Grassalkovich-kastély épületében, amelynek három szintjén természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók.  
Élménygazdag, egyben modern vadászmúzeum Hatvanban
A múzeumot bemutató film itt tekinthető meg:
 
A tárlatvezetés során kitűnt, hogy a kiállítás-rendezés a mai modern elvek mentél történt, és a különböző korosztályú célcsoportok érdeklődésének megfelelő tartalommal várja a látogatókat. A múzeum nem titkolt célja a környezeti nevelés, a látogatók szemléletének formálása és a környezettudatos viselkedés megismertetése.
 
A múzeum nemrégiben elnyerte a Múzeumpedagógia Nívódíjat, emellett családbarát intézményként is nevesíthető; szeretettel várják iskolás csoportok jelentkezését, akár alkotóműhely-, akár múzeumpedagógiai foglalkozásra. Ezeknek a foglalkozásoknak a témája az erdő, a vadászat és a természet még alaposabb megismerése.
 
A múzeum névadójáról, gróf Széchenyi Zsigmondról is elneveztek egy termet, megemlékezve ezzel híres világvadászunkról. A teremben megtekinthetők személyes tárgyai, például íróasztala, írógépe, amelynek nyomán számos, a vadászirodalomban korszakalkotó műve született, vadászatait megörökítő fotói, preparátumai.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu 

Kapcsolódó cikkek

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

2023. május 30. 12:32
A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.
Jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt Magyarországon. Míg 2015-ben közel 14 ezer tonna volt hazánk exportja, 2022-ben csak 7000 tonna volt a kivitel, az import pedig közel kétszerese volt az exportnak.

Talajművelés nélküli mezőgazdaság

2023. február 07. 19:18
A világ legnézettebb no tiller – azaz a talajművelés nélküli mezőgazdaságról szóló – csatornáján mutatták be a pusztakovácsi Berend Ferenc talajművelési technikáját.
 
Az ukrán Mihalik Dragoncsuk videójából kiderül: a somogyi agrármérnök gazdálkodása világszínvonalú. Ukrajnában, az Európai Unióban és Amerikában is csak kevés farmon csinálják ilyen színvonalon a legeltetéssel egybekötött no tillt.