Ennyi hétvégédet veheti el jogosan a munkáltatód

2024. július 11. 18:06
Örök kérdés, hogy a munkáltató az alkalmazott hány hétvégéjével rendelkezhet – most elmagyarázzuk.
Ennyi hétvégédet veheti el jogosan a munkáltatód
A munka és a magánélet egyensúlya kapcsán mindig előtérbe kerül a hétvégi munkavégzés kényes kérdése. Ennek feltételeit is a munka törvénykönyve (Mt.) szabályozza Magyarországon, amely kitér arra is, hogy a munkáltató milyen körülmények között kötelezheti dolgozóit a hétvégi munkára.
 
Ez a legelterjedtebb forma
A legelterjedtebb az általános munkaidő, amelyben a munkaidő általában hétfőtől péntekig, heti öt munkanapon át tart, a szombat-vasárnap pedig pihenőnap. A törvény azonban lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos körülmények között a munkáltató egyenlőtlenül ossza be a munkarendet. Ez jelentheti azt is, hogy a dolgozó nem tölt mindennap ugyanannyi időt munkával, ahogyan azt is, hogy a munkaadó egyenlőtlenül osztja be a heti pihenőnapokat.
 
Rendes munkaidőt is beoszthat hétvégére a munkáltató
„A munkaidő beosztása alapvetően a munkáltató kezében van, így ellenkező jogszabályi vagy szerződéses rendelkezés hiányában nem köteles a munkanapokat hétfőtől péntekig beosztani. Tehát a munkáltatónak általánosságban joga van arra, hogy rendes munkaidőt osszon be szombatra és – kivételes esetekben – vasárnapra” – olvasható a Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda oldalán.
 
Mint írják, a szombatra vonatkozó rendes munkaidő elrendelésével kapcsolatban nincs általános érvényű törvényi korlátozás, ám a vasárnapra beosztható rendes munkaidő szabályai már sokkal szigorúbbak. E napra rendes munkaidő kizárólag a munka törvénykönyvében felsorolt esetekben osztható be: például idényjellegű munkavégzés esetén, megszakítás nélküli vagy több műszakos munka, valamint külföldi munkavégzés során, készenléti jellegű munkakörben, vagy akkor, amikor a munkavállaló vasárnap is működő munkaadónál vagy munkakörben dolgozik.
 
Fontos azonban, hogy a vasárnapra beosztott rendes munkaidő esetén a munkáltatónak különös gondot kell fordítania arra is, hogy havonta legalább egy heti pihenőnapot vagy pihenőidőt vasárnapra kell beosztani. Ez alól csupán egy kivétel van, a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló.
 
forrás: divany.hu

Kapcsolódó cikkek

Csónakkikötőkért és horgászhelyekért indult csatába a horgászszövetség

2023. július 31. 12:13
A Balaton-part beépítése mellett a hiányzó horgászkikötők is korlátot szabnak a balatoni horgászatnak, de még így is az aktív horgászok ötöde folyamatosan a magyar tengert választja. A tavalyi aszály komoly károkat okozott az ágazatban, a vizekkel ellentétben azonban a horgászok száma alig apadt - mondta Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese.

Csak feltételekkel maradhat fenn az üzemanyag-árstop

2022. november 28. 12:00
A kis kutak a héten sem kapnak üzemanyagot. Közben a nagyobb láncok is korlátozásokat vezetnek be. A sofőrök egy része így kénytelen több kutat körbejárni, hogy megteljen a tank. Közben a Magyar Ásványolaj Szövetség emlékeztet: már most komoly ellátási problémák vannak.
 
„Azt gondolom, a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban” – nyilatkozta az ATV-nek Grád Ottó, a szövetség főtitkára.