Eredményesen lezárult a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program második üteme is

2020. július 31. 07:27
Az Agrárminisztérium által kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (válságkezelő program) három üteme közül már kettő sikeresen lezárult.
Eredményesen lezárult a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program második üteme is

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a válságkezelő program első körében meghirdetett átmeneti támogatásokra – a baromfi-, és sertéstenyésztők, a halgazdálkodók, élelmiszer-feldolgozók és a dísznövény ágazat szereplői – összesen több mint 4000 kérelmet nyújtottak be a Magyar Államkincstárhoz, amelyekben foglalt támogatási igény a 14 milliárd forintot is meghaladta.

Az e hét elején lezárult második ütemre, amelyben a méhészek, az anyajuh-, anyatehén- illetve tejelő tehén tartásával foglalkozó állattartók, valamint a zöldségnövény termesztők igényelhettek átmeneti támogatást, mintegy 30 000 kérelem érkezett be a Kincstárhoz. Az ebben az ütemben igényelt támogatások együttes összege meghaladja az 5,3 milliárd forintot.

Kép letöltése
 
Fotó: Agrárminisztérium

 

A válságkezelő program első illetve második ütemében benyújtott támogatási kérelmek kifizetése – a kérelmek elbírálását követően – várhatóan 2020. szeptemberében kezdődhet majd meg.

Mindeközben elindult a válságkezelő program harmadik üteme is, amelynek keretében a lótenyésztők 2020. július 28-a és augusztus 10-e között, míg a kis- és közepes méretű bortermelők 2020. augusztus 10-e és augusztus 24-e között tudják majd benyújtani átmeneti támogatás iránti kérelmeiket a Kincstárhoz, szintén az erre szolgáló – a vonatkozó kincstári közleményben részletezett – elektronikus úton.

Kép letöltése
 
Fotó: Agrárminisztérium

 

Az élelmiszer-feldolgozói és a dísznövény ágazat számára fontos információ, hogy az agrártárca a részükre kidolgozott átmeneti támogatási programokat 2020 augusztusa folyamán ismételten megnyitja, így az első támogatási körről esetlegesen lemaradt ágazati szereplők is benyújthatják támogatási kérelmeiket.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Öt cukrászati remek került az év cukormentes tortája verseny döntőjébe

2020. június 11. 07:43
Tizenhét torta közül választott a zsűri.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

2019. május 16. 08:07
Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.