Érkeznek a pontyok!
2022. december 21. 12:26
Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászatának is gondokat okozott az aszály.
Több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba ezekben a napokban a hortobágyi halgazdaság telelőtavaiból - mondta a cég vezérigazgatója az MTI-nek.

Rendkivüli körülmények nehezítették a munkát
Simon Károly hozzátette, hogy már szeptemberben megkezdték a téli lehalászást, és december elejére az összes hal átkerült a telelőmedencékbe. Az idei rendkívüli aszály ugyanakkor megnehezítette a munkát: miután nem volt elég csapadék, a 2800 hektár vízfelületű tavak tíz százalékát nem tudták feltölteni, a többi tóban pedig az ideális 120 centiméteres vízmagasság helyett csak 80 centimétereset tudtak biztosítani.
Simon Károly elmondta, hogy gondos munkával a tömeges halpusztulást ugyan sikerült elkerülniük, de a rendkívüli körülmények miatt a korábbi évek 1500 tonna megtermelt halmennyiségéhez képest 15-20 százalék csökkenéssel számolnak. Tovább nehezítette a munkát, hogy a takarmányárak a tavalyi duplájára emelkedtek - jegyezte meg.
Megnőtt a kereslet az élő hal iránt
A hortobágyi halgazdaság egyébként Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata: a megtermelt hal 80 százaléka ponty, mintegy 15 százaléka busa és amur, a többi ragadozó: harcsa, csuka és süllő - ismertette a vezérigazgató, jelezve, hogy a halak 60 százalékát saját üzemükben dolgozzák fel és konyhakészen értékesítik, a többit élő halként adják el. Utóbbi iránt a kedvezőbb ára miatt az idén megnőtt a kereslet.
A tavalyihoz képest ebben az évben 30-40 százalékkal nőtt a hal ára - közölte.
A hazai halfogyasztás jelentősen elmarad az uniós átlagtól
A vezérigazgató az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy a 115 embert foglalkoztató halgazdaság tavalyi árbevétele meghaladta az 1,2 milliárd forintot, és az idén is hasonló forgalomra számítanak.
Hozzátette: bár lassan bővül a hazai halfogyasztás - a korábbi egy főre jutó éves 4,5 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt -, még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak 20 kilogrammos átlagától.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Istállóban érik be a zirci gazda decemberi erőspaprikája
2022. december 30. 12:45
Kis, piros, harangforma zöldség érik Kovácsék istállójában. Kertjük egy szeletnyi paradicsom Zirc városközpontjában, ahol a természetet óvják, az unokáknak ezt a szemléletet adják tovább, de onnan fedett helyre kellett vinniük szupererős paprikájukat. Karácsonyra összes termése bepirosodhat.
Az olasz miniszter ellenzi a laboratóriumban előállított élelmiszereket
2023. május 12. 13:43
A laboratóriumban előállított élelmiszerek potenciálisan veszélyesek az egészségre, ráadásul ezeknek soha nem lesz olyan íze, mint a természetes húsnak vagy a halnak – mondta az olasz mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek.
Márciusban az olasz jobboldali kormány törvényjavaslatot terjesztett elő az Európai Unióban még nem elérhető élelmiszerek és takarmányok előállításának és behozatalának betiltására.