Erre jó, ha figyelsz: újabb fontos dátum közeledik a gazdák számára

2023. augusztus 17. 14:47
Habár a Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen támogatásaira vonatkozó egységes kérelmek benyújtási időszaka júniusban lezárult, az igénylés még aktív – hívja fel a figyelmet a K&H. Szeptember 29-ig lehet ugyanis bejelenteni az egységes kérelem benyújtásakor még nem tervezett másodvetéseket, amelyekhez a K&H zöld vetőmag programja is segítséget nyújthat.
Erre jó, ha figyelsz: újabb fontos dátum közeledik a gazdák számára
A nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után minimális talajborítást kell fenntartani 
 
A jogszabály módosítása több kedvezményt is nyújt
Idén több mint 130 ezer gazdálkodó nyújtotta be a Magyar Államkincstár elektronikus felületén a KAP közvetlen támogatásokhoz szükséges egységes kérelmet. „Nem zárult azonban le az igénylés" – hívja fel a figyelmet Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője.
 
Az egységes kérelemben még nem tervezett, de azóta szükségesnek ítélt másodvetések bejelentését ugyanis legkésőbb szeptember 29-ig kell bejelenteni, az erre nyitva álló 15 napos határidőn belül
 
A közvetlen támogatásokra vonatkozó idei jogszabály módosítása azonban több kedvezményt is nyújt. Egyrészt a másodvetésekben is elegendő a növénykultúrákat nemzetség – és nem növénycsalád – szinten elkülöníteni, így jóval nagyobb mozgástér nyílik a fajösszetétel kialakítására. Másrészt azokat a másodvetéseket is figyelembe lehet venni, amelyek máshol és más méretben valósulnak meg, mint ahogyan azt a gazda eredetileg tervezte. Sőt, az eredetileg tervezettnél nagyobb másodvetés is elfogadható, amennyiben az nem növeli az igényelt támogatás mértékét.
 
Talajvédelem másodvetéssel
A termőföld megóvása a fenntartható mezőgazdasági művelés egyik alapját jelenti, ami magába foglalja a talajerózió elleni védelmet, a megfelelő tápanyagutánpótlást és az okszerű növényvédelmet is.
 
A KAP-ban meghatározott Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) 6. előírása szerint ezért a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után minimális talajborítást kell fenntartani.
 
„Többek között a talajtakaró másodvetés megvalósítását segíti a K&H „zöld vetőmag" programja, amelyben a mezőgazdasági eszközöket lízingelő gazdák szerződéskötéskor környezet- és talajvédő vetőmag-keveréket kapnak. A vetőmag csomag mézontófű és olajretek keverékét tartalmazza, amely segíti a nitrogén megkötést, a tápanyag jobb és gyorsabb hasznosulását, illetve lazítja a talaj szerkezetét, amivel csökkenteni lehet a talajművelési költségeket" – mondta el Demeter Zoltán.
 
„Mindennek a hátterét az adja, hogy a K&H elkötelezett a fenntartható jövő megteremtésében, ezért a magyar mezőgazdasági termelők egyik legfontosabb pénzügyi partnereként aktívan tenni kíván a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításában és a hazai élővilág gazdagságának megőrzésében. A kampány indulása óta 23 zsák vetőmag csomagot biztosítottunk a partnereinknek, amely közel 1200 hektár bevetését fedezi" – tájékoztatott a szakember.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A jövőben is számíthat támogatásra a kertészeti növénytermesztés

2024. február 29. 16:01
Fenntartja az agrártárca a kertészeti növénytermesztés kiemelt támogatását, az ágazathoz kapcsolódó vidékfejlesztési pályázatok várhatóan tavasszal jelennek meg – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a IX. Zsendülés Kertészeti Konferencián, Szegeden.

Figyelem! AKG 2021 és ÖKO 2021 határidő módosítás

2023. január 13. 13:17
A döntés oka, hogy a támogatást igénylők minél megalapozottabb döntést tudjanak hozni lejáró földhasználati szerződéseik kapcsán.
 
A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által tervezett módosításnak köszönhetően a kedvezményezett gazdálkodóknak a 2022-2024 közötti időszakra szóló VP4-10.1.1-21. kódszámú „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” (továbbiakban: AKG 2021) és a VP4-11.1.1.-11.2.1.-21 kódszámú „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” (továbbiakban: ÖKO 2021) jogcímek esetében az idei évben 2023. március 31-ig lehetőségük lesz a lejáró földhasználati szerződéssel érintett területeik AKG 2021 és ÖKO 2021 támogatásokból történő kivonására.