Értékek sokasága köszönhető az erdőknek

2024. február 09. 15:58
Értékek sokasága köszönhető az erdőknek és azoknak, akik országszerte az erdőgazdálkodásban dolgoznak - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, a 30. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítás csütörtöki konferenciáján.
Értékek sokasága köszönhető az erdőknek
Zambó Péter szerint az erdőkre lehet rekreációs területként, nyersanyag- és élelmiszerforrásként, klímavédelmi eszközként és szén-dioxid-megkötőként tekinteni, miként a vadászat is sokféle tevékenységnek fogható föl, idegenforgalmi attrakciónak éppúgy, mint az erdei ökoszisztéma fenntartását szolgáló eszköznek.
 
Az államtitkár úgy vélekedett, Magyarország büszke lehet arra, hogy az elmúlt száz évben nemzedékek sora gyarapította a zöldvagyont, a természetvédelem kultúráját, és arra is, hogy a szakemberek fáradozásának köszönhetően a kétszeresére nőtt az erdővel borított terület aránya.
Értékek sokasága köszönhető az erdőknek az AM-államtitkár szerint |  hirado.hu
A rendezvényen Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tanszékvezető tanára a vadállomány gyarapodásáról tartott előadást. A növekedés mértékét azzal az adattal érzékeltette, amely szerint az utóbbi években egy-egy megyében több állatot lőttek ki, mint a hatvanas években az egész országban. Az afrikai sertéspestis hozzájárult ahhoz, hogy a vaddisznók létszáma harmadával-negyedével visszaessen, de így is csaknem 800 ezer nagyvad élhet belföldön, miközben az ország adottságai alapján a fenntartható maximum 500 ezer körüli lehet.
Értékek sokasága köszönhető az erdőknek
Az állományok gyarapodását mutatja az is, hogy a kilencvenes évek második fele óta a többszörösére, 400 millió forintról több mint 3 milliárdra nőtt a bejelentett vadkárok összege. Ezek eloszlása nem egyenletes, komolyabb mértékben a megyék kisebb részét érintik, ám ettől függetlenül fontos a csökkentésük, mert a károk megfizetése a gazdaságok fejlesztési forrásainak és munkabérkeretének a rovására megy - hangsúlyozta a MATE oktatója.
 
forrás: kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Modern terménytároló és -szárító telep Sámodon

2024. január 12. 13:05
A Seed-Imex Kft. legújabb projektje!
 
A Seed-Imex Kft. nyáron készült el egy új terményszárító és -tároló teleppel az Agrár-Pig Kft. számára. Miután az első szezon sikeresen zárult, újból ellátogattunk Sámodra, hogy meghallgassuk az első tapasztalatokat, és részletesen bemutassuk a technológiát.

Új esély nyílik a gazdák hatékonyabb uniós képviseletére

2024. július 03. 14:26
Az élelmezés-biztonság megőrzése érdekében hazánk uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni – közölte Nagy István agrárminiszter.