Évi 60 millió tonna élelmiszer kerül a kukába Európában
2024. november 25. 17:09
Magyarország az élelmiszerpazarlás elleni fellépés egyik élharcosa, ezért 2030-ig felére kívánjuk csökkenteni az élelmiszerhulladék mértékét - jelentette ki dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala, valamint a magyar EU-elnökség közös rendezvényén Brüsszelben.

Dr. Ökrös Oszkár felszólalásában kiemelte, hogy Európában a pazarlás okozza az élelmiszerláncok legnagyobb fenntarthatósági problémáját, ezért Magyarország az ellátási lánc minden szintjén, így a kiskereskedelemben, az éttermekben, az étkeztetésben, valamint a háztartásokban is jelentősen csökkenteni kívánja az élelmiszerpazarlást. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ennek érdekében 2016-ban létrehozta a „Maradék nélkül” programot, amelynek köszönhetően már több mint negyedével sikerült csökkenteni a fejenkénti élelmiszerpazarlást. Hangsúlyozta, hogy a magyar kezdeményezés 2023-ban számos nemzetközi díjat kapott, és bekerült a három legjobb uniós környezetvédelmi program közé is, amelyet az Európai Bizottság követendő gyakorlatként ajánl más országok figyelmébe.

fotó:konyvesmagazin.hu
A helyettes államtitkár aláhúzta, hogy a figyelemreméltó eredmények ellenére még mindig mintegy 230 ezer tonna élelmiszert pazarolunk el évente, ami Szeged, Miskolc és Győr együttes lakosságának egy évi táplálékának felel meg. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Magyarországon még így is jóval kevesebb a pazarlás az európai átlagnál: az Európai Unióban éves szinten több mint 58 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami a nyilvánvaló anyagi és etikai szempontokon túl környezeti szempontból is fenntarthatatlan, hiszen ez a mennyiség egyben 252 millió tonna szén-dioxid kibocsátását és mintegy 342 milliárd köbméter víz elvesztését is jelenti. Dr. Ökrös Oszkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány mindezekre figyelemmel elkötelezett a további hazai csökkentés mellett, és 2030-ra meg kívánja felezni az élelmiszerhulladék mennyiségét a kiskereskedelemben és a fogyasztók szintjén egyaránt.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
A JÚLIUSBAN KEZDŐDŐ UNIÓS ELNÖKSÉGI TRIÓ FELELŐSSÉGE A KISZÁMÍTHATÓ KÖRÜLMÉNYEK BIZTOSÍTÁSA A GAZDÁKNAK
2023. április 25. 08:37
A júliusban kezdődő uniós elnökségi trió felelőssége, hogy az európai gazdák kiszámíthatóan és biztonságos körülmények között tudjanak dolgozni, és választ kapjanak problémáikra a következő 18 hónapban - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Madridban nemzetközi sajtótájékoztatón.
High-tech agrotechnológia A-től Z-ig a PREGA-n: talajművelés, vetés, genetika, növényvédelem, tápanyag-utánpótlás
2024. január 11. 15:36
2024 februárjában újra érkezik a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország agrárdigitalizációs szakmai fóruma: szántóföld, kertészet, élelmiszeripar, állattenyésztés, gazdálkodói tapasztalatok.
A PREGA időpontja: 2024. február 6-7-8.
A PREGA helyszíne: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ