Extrém magas kockázat az erdőkben, rendőrök is beszállnak

2024. május 22. 14:49
Különösen Bordod-Abaúj-Zemplénben nagy a baj, de érintett Békés, Csongrád, Pest és Zala is az erdőket fenyegető veszély miatt.
Extrém magas kockázat az erdőkben, rendőrök is beszállnak
Borsod, Pest, Heves, Veszprém…
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavalyi ellenőrzései alapján mondható, hogy az illegális fakitermelés és kereskedelem terén Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest vármegye továbbra is extrém vagy nagyon magas kockázatúak. Heves és Veszprém vármegyék kockázati besorolása két kategóriát romlott, míg Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyéké javult. A kockázati besorolások változása rámutat arra, hogy az illegális fakitermelést és kereskedelmet érintő rendszeres Nébih-ellenőrzések gyakorisága, valamint hatékonysága a jogkövetési hajlandóság növekedését eredményezte egyes térségekben. További fokozott EUTR-ellenőrzések szükségesek azonban az extrém magas és nagyon magas kockázati besorolású területeken. Ez utóbbi terén a jogsértőknél a szankciók is egyre súlyosabbak, ezért a hatóság e gyakorlatot a jövőben is folytatja.
 
A Készenléti Rendőrség is akciózik már
Az erdők és az erdészeti, természeti vagyon védelme érdekében a rendőrség tavaly több alkalommal tartott ellenőrzést az erdőgazdaságokkal. A kezdeményezéshez most a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna–Ipoly Nemzeti Park is csatlakozott, mely szervezetekkel a napokban a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást kötött. Ennek fő célja a vagyonkezelt erdőkben tapasztalható illegális tevékenységek – természeti környezetet károsító terepmotorozás, jogosulatlan és orvvadászat, hulladéklerakás, illegális fakitermelés – megelőzése és felderítése. Az összehangolt ellenőrzés-sorozat május 6-án vette kezdetét. A rendőrségi akcióba a Készenléti Rendőrség (KR) munkatársai is bekapcsolódtak, akik speciális, elektromos meghajtású motorkerékpárokkal, valamint lovakkal, drónokkal teljesítettek szolgálatot a területen – így, hangtalanul olyan helyekre is be tudtak menni, amiket autókkal egyáltalán nem, míg gyalog csak időigényesen tudtak volna megközelíteni a helyi rendőrök.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Legendás rózsabemutató

2023. július 17. 12:41
Az Egyesült Királyság legnagyobb rózsabemutatóján rekordszámú kiállítót köszönthettek a szervezők. A sheppertoni Squire’s Garden Centers adott otthont az immár 46. alkalommal megrendezett eseménynek, amelyre az ország egész területéről érkeztek rózsatermesztők.
 

Egészséges erdők az egészséges emberekért

2023. március 22. 13:42
Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.
Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány kiemelkedően fontosnak tartja az erdők egészségi állapotának megőrzését és javítását. Hangsúlyozta, a magyar erdők már napjainkban is a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontnak számítanak. Felkeresésük jelentősen megugrott a világjárvány időszakában, és azóta sem csökkent, meghaladja az évi 40-50 millió látogatási alkalmat. Zambó Péter fontos tapasztalatként említette, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak a látogatási szokások.