Ez a megbeszélés mindenkire jelentős hatással lesz
2023. május 17. 21:02
A Tej Terméktanács és a GVH egyeztet a nyers tej áráról.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felülvizsgálja a nyers tej árát meghatározó árprognózis módszertanát – erről állapodtak meg a tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői.
A versenyhivatal szerdai közleménye szerint a módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján.

A GVH kiemelte: a versenyhatóság célja, hogy a megállapításai és javaslatai olyan gyakorlati intézkedésekhez vezessenek, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerinfláció letöréséhez.
GVH szakértői többek között felvetették a nyers tej alapárprognózis módszertanának felülvizsgálatát – Fotó: Shutterstock
A közleményben felidézték, hogy a versenyhivatal április 20-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében. Ezekben a GVH szakértői egyebek mellett felvetették a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyers tej alapárprognózis módszertanának felülvizsgálatát.
A jelentéstervezet szerint a módszertan jelenleg egy olyan árprognózison alapul, amelynek egyes elemei 2023-ban tovább növelhették volna a tejtermékek áremelkedését, ezzel fűtve az inflációt. A GVH ezért az árképlet felülvizsgálatát javasolta a terméktanácsnak, amihez a nemzeti versenyhatóság felajánlotta szakmai támogatását.
A hatóság javaslata a magyar fogyasztókat és a magyar tejtermelőket is védi, a felülvizsgálat ugyanis nem csak az infláció mérséklődéséhez, hanem a hazai tejtermelők versenyképességének erősítéséhez is hozzájárulhat – emelte ki a GVH.
Április 26-án a GVH öt hazai szakmai szervezettel és az Agrárminisztériummal egyeztette a tejtermékek fogyasztói árának csökkentését célzó javaslatterveit. A konzultáción Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke jelezte, hogy nyitottak a GVH javaslatának hasznosítására. Így május 16-án a GVH elnöke és szakemberei újabb szakmai konzultáción fogadták a terméktanács vezetőit.
_custom_749x599.jpg)
Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közlemény szerint elmondta: nagy erőkkel dolgoznak az infláció letörésén. Olyan megoldásokat keresnek, amelyek hozzájárulnak a fogyasztói árak csökkentéséhez, továbbá a magyar termelők, a hazai agrárium érdekeit is szolgálják.
Istvánfalvi Miklós kiemelte, hogy az árprognózis kapcsán élni kívánnak a GVH által ajánlott szakmai konzultációs segítséggel.
A GVH és a terméktanács szakértői a következő hetekben további szakmai egyeztetéseken dolgozzák ki a célok eléréséhez szükséges megoldásokat.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Hatmilliárdos pályázatot hirdettek az élelmiszeripar fejlesztéseihez
2023. szeptember 28. 16:24
Hatmilliárd forintos keretösszegű pályázattal támogatja az élelmiszeripari beszállító vállalkozások technológia-váltását a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program célja, hogy a szereplők hatékonyabban tudjanak kiskereskedelmi láncoknál, illetve a Horeca-szektorban beszállítóként megjelenni. Szektorális megkötés nincs, a legkülönfélébb szereplők pályázatait várják, igaz, a borágazat ebben a pályázatban most kivételt jelent.
A történelmi almafajtáknak érdemes helyet adni a házikertekben
2023. március 30. 14:51
Az alma a magyar szív számára az egyik legkedvesebb gyümölcs. Kevés olyan kert van, ahol ne kapna helyet legalább egy almafa. Főleg, mert régóta tudjuk, hogy a napi egy alma az orvost távol tartja. Az almából pedig mindenki megtalálhatja a kedvencét, akár az édeset, akár a savanyút, akár a roppanóst, akár a kásást szereti.
Habár azt gondolhatnánk, hogy ez a tipikusan magyar gyümölcs hazánkból származik, azonban ez nem így van, de számtalan, nagyon régóta termesztett, történelmi almafajta található meg nálunk. Ismerkedjünk meg velük közelebbről, és adjunk nekik helyet a kertünkben.