Ez a növény forradalmasíthatja a növénytermesztést?

2024. augusztus 05. 17:37
Olyan tulajdonsággal bír, amivel csak kevés növény.
 
A tengeri spárgának is nevezett, a Salicornia nemzetséghez tartozó, pozsgás sziksófű és annak rokonai világszerte vadon nőnek, sőt virágoznak szikes talajokon és részben mocsaras területeken.
Ez a növény forradalmasíthatja a növénytermesztést?
A Newcastle-i Egyetem kutatói – a szaúdi-arábiai Abdullah Király egyetemmel együttműködve – ígéretes kutatásokat folytatnak a nemzetség egyes fajainak termesztésbe vonására, kihasználva ezeknek az egyes körzetekben étkezésre is használt növényeknek az egyedülálló sótűrő képességét, valamint magas ásványi-anyag tartalmát és tápértékét. A kutatásokba a sziksófű vadon növő rokonait, többek között az ausztráliai tengeri spárgát is bevonják.
 
A Dr. Vanessa Meloni növényfiziológus és mikrobiológus által vezetett kutatócsoport évek óta tanulmányozza ezeknek a különleges növényeknek a sótűrésben mutatott titkait, és meg van győződve arról, hogy a sótűrésért felelős gének megtalálása előbb-utóbb lehetővé teszi azok más növényfajokba történő átültetését, amit a korszerű növénygenetika már több esetben megoldott.
 
A kutatások eredménye elvezethet a sós tengervíz öntözési hasznosításához és a több százmillió hektárnyi (a globális szántóterület mintegy 30 százalékát kitevő) szikes talajok jelentős részének növénytermesztési hasznosításához, ami óriási mértékben hozzájárulhat az élelmiszer-ellátás javításához és az éhínség felszámolásához.
 
A kutatók elképzelése és szándéka szerint további eredmény lehet az adott nemzetséghez tartozó egyes fajoknak olajtermelés céljára történő felhasználása.
 
Forrás: newcastle.edu.au

Kapcsolódó cikkek

HungaroGreen 2023 Kertészeti Szakkiállítás

2023. szeptember 04. 12:56
Meghívnak és várnak minden faiskolást, dísznövény termesztőt, kertészeti áruház tulajdonost, nagy- és kiskereskedőt, tájépítészt, kert- és parképítőt, diákokat, szakiskolákat, valamint növénykedvelő érdeklődőt a  HungaroGreen 2023 Kertészeti Szakkiállításra
 
A rendezvényre szeptember 5.-6.-án Szigetszentmiklóson, a Flóra Hungária Nagybani Virágpiacon kerül sor – írta meghívójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Nagy István hétfői beszéde Brüsszelben

2023. szeptember 19. 14:08
Felháborító, elfogadhatatlan és nem átlátható, ahogy Brüsszel arról döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmát az Ukrajnával határos öt európai uniós tagországban – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
Az EU Ukrajna kezébe adta az ukrán gabona importjának megoldási lehetőségét.