Ez a szuperélelmiszer nálunk is terem: aranyat ér, pedig nyersen nem finom

2024. július 23. 14:48
A klasszikus, és sokak által fogyasztott gyümölcsökön kívül van néhány olyan faj, melyek kisebb- nagyobb számban megtalálhatók a kiskertekben, sőt egyes helyeken némelyiket kisüzemi méretekben is termesztik, annak ellenére, hogy gyümölcseik nem túl ízletesek - legalább is frissen fogyasztva. Valamit mégis tudnak e fajok, hiszen ennek ellenére mégis termesztjük őket.
Ez a szuperélelmiszer nálunk is terem: aranyat ér, pedig nyersen nem finom
Ha egy gyümölcs nem ízletes, akkor többnyire vagy nagyon egészséges kell legyen, kiváló beltartalmi értékekkel kell rendelkezzen (berkenye, homoktövis, köszméte), vagy annyira igénytelen kell legyen a termesztés körülményeit tekintve, hogy szinte magától betelepszik és megél a kertben, és minden gondozás nélkül sokat terem - ezért tűrjük meg. Ilyen például a sok és változatos nevekkel rendelkező mirabella, vagy mirobalán szilva, amit legtöbben e hangzatos neve ellenére hazánkban fosókának, vagy fosószilvának hívnak.
 
Fekete berkenye
Számos gyógyhatásáról, kiemelkedő immunerősítő hatásáról is ismert a hazánkban is egyre több kertben megtalálható fekete berkenye (Aronia melanocarpa). Tőlünk nyugatabbra Ausztriában és Németországban több családi gazdaság is ráállt a termesztésére és feldolgozására.
 
Nyersen nem, de feldolgozva egészen ízletes tud lenni ez a gyümölcs, és a belőle készült termékek iránt ősszel-télen a felső légúti megbetegedések időszakában megugrik a kereslet. Őshazája Észak-Amerika, Európában a XX. század elején jelent meg. Lassú, de folyamatos terjedése a magas rezveratrol tartalmának is köszönhető.
Fekete berkenye, az egészség őrzője
Ez egy erősen antioxidáns hatású vegyület, ami védi a szívet és az érrendszert. Magas vérnyomás, magas vércukorszint, vagy koleszterinszint esetén, és keringési zavaroknál jótékony hatású a fogyasztása. Vérszegénységben, vashiányban szenvedőknek is jó hatású a berkenyéból készült szörp, vagy lekvár fogyasztása, de levével más gyümölcslevek is színezhetők.
Mannavita Fekete BERKENYELÉ 100%-os, 1000 ml Vásárlás most
 
forrás: mannavita.hu
 
Gyümölcséből gyógybor is erjeszthető, sőt leveleiből teát is készíthetünk. A fekete berkenye gyümölcse kiváló alapanyag süteményekhez, joghurtokhoz és müzlikhez is. Ezen kívül fagyasztva is jól tárolható.
Fekete berkenye /arónia/ sövény
A fekete berkenye viszonylag igénytelen növény, de fényigényes. Nem válogatós a talajjal szemben, ám kedveli a vízáteresztő, humuszban gazdag talajokat. Akár a mínusz 35 fokos fagyokat is elviseli télen. Szaporíthatjuk dugványozással, magvetéssel és gyökérsarjakról is.
 
forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem erre számítottak az erdélyi cukorrépa-termesztők, de talán így se járnak rosszul

2023. február 09. 11:48
Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát – írja az MTI az Agrointel.ro szakportál nyomán.
 
Az egyik utolsó erdélyi cukorgyár eladását szerdán jelentette be az eddigi tulajdonos, a francia Tereos vállalat. A 150 alkalmazottat foglalkoztató Maros megyei gyárat az élelmiszeriparban érdekelt két romániai vállalkozó, Mihaela Neagu és Mihail-Daniel Matache vásárolta meg.
 
Az új tulajdonosok tárgyalásokat folytatnak a térség mintegy 300 cukorrépa-termesztőjével, akik 3200 hektárnyi területen termesztenének alapanyagot a gyár számára.

Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon

2022. november 22. 14:37
Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben - derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A szakértők szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.