Ez durva: magyar alapanyagokból készül a németek karácsonyi menüje

2020. december 10. 11:26
Karácsonykor túlnyomórészt Magyarországról és Lengyelországból importált libahús kerül az asztalokra Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.
Ez durva: magyar alapanyagokból készül a németek karácsonyi menüje

Tavaly Németország 19 444 tonna libahúst importált, ennek 97,5%-át Magyarországról és Lengyelországból. A németországi belföldi vágásból 2866 tonna libahús került kereskedelmi forgalomba 2019-ben.

 

Az import és a belföldi vágások túlnyomó része a negyedik negyedévre esik az ünnepek miatt. A tavalyi éves importból az első három negyedévben 5178 tonna érkezett Németországba, a belföldi vágásoknak pedig csak egynegyede történt a január-szeptemberi időszakban. Az idén az első három negyedévben 28%-kal csökkent a németországi libahúsimport a 2019-eshez képest, a belföldi vágási volumen pedig 3,9%-kal maradt el a tavalyitól.

A németországi baromfihús-fogyasztásnak egyébként csak a töredékét teszi ki a libahús. A belföldi 1,58 millió tonnás baromfihús-termelésnek mindössze 0,2%-a liba, 2,2%-a kacsa, 29,7%-a pulyka és 65,4%-a brojlercsirke.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb élelmiszerekre vet ki adót a kormány

2022. június 24. 08:58
További termékeket érint a népegészségügyi termékadót.
 

Az élelmiszerek kettős minősége ellen egységes uniós jogi szabályozásra van szükség

2019. február 04. 10:21
Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.