Ez lehet a jövő egyik legfontosabb növénye

2024. február 13. 14:54
Az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik.
 
Tudományosan megalapozott előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-ig 9 milliárd főre szaporodik, amelynek élelmiszerekkel történő ellátásához a jelenleginél nagyobb termőképességű növényeket és hatékonyabb termesztési technológiákat kell kidolgozni – írja a nationalpeanutboard.org.
Ez lehet a jövő egyik legfontosabb növénye
Ugyanakkor a globális felmelegedés negatív hatásai miatt a világ növénytermesztését nem lehet a jelenleg köztermesztésben lévő fajtákra alapozni.
 
A világszerte évenként előállítható növényi termés mennyiségi növelésének egyik legfontosabb eszköze a nagyobb szárazság- és hőtűréssel rendelkező fajták, illetve fajok termesztésbe állítása lehet. Ilyen növény lehet az Európa nagy részén viszonylag jól termeszthető, de eddig csak a déli körzetekre szorult földimogyoró, amely jó szárazságtűrése mellett fehérje- és vitamintartalmával is hozzájárulhat az élelmezés megoldásához.
Földimogyoró vagy amerikai mogyoró (Arachis hypogaea) | KÖRnyezetvédelmi  INFOrmáció
A pillangós virágú földimogyoró tulajdonképpen a Föld második legfontosabb olajnövénye, termése közel 50% olajat tartalmaz, amely jórészt kedvező étrendi hatású, telítetlen zsírsavakból áll. A termés emellett 26% fehérjét és több mint 30 esszenciális vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánsvegyületeket is tartalmaz, amelyek alapján az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik, amint az amerikai szaklap is hangsúlyozza.
Ebből is az olcsó kínait eszi a magyar: tömegek imádják, itthon is megterem  - HelloVidék
Pillangós virágzata révén a növénynek ugyancsak fontos szerepe van a légköri nitrogén megkötésében és a műtrágyaszükséglet csökkentésében, a „földimogyorószénának" is nevezett maghüvelyei pedig felhasználhatók a szarvasmarha-takarmányozásban.
Mit hozzon a Mikulás? Földimogyorót! | Mindmegette.hu
A földimogyoró termesztésbe állítása mellett szóló talán legfontosabb érv azonban a növény alacsony öntözővíz-igénye. Egy uncia földimogyoró-termés előállításához 3,2 gallon víz elegendő, ugyanilyen mennyiségű mandulához viszont 28,7 gallon szükséges.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A Föld vizes élőhelyeinek már a 87 százaléka elpusztult

2023. február 08. 13:30
Magyarországon a felszíni vizek mindössze 20 százalékának megfelelő az ökológiai állapota, és a folyók természetes árterületének több mint 90 százaléka tönkrement.
 
Kevesen tudják, de február 2-án volt a vizes élőhelyek világnapja. Célja, hogy felhívja a figyelmet ezen területek veszélyeztetettségére. Ebből a szempontból aggasztó a helyzet Magyarországon is, hiszen a folyóvizek, tavak, az állandóan vagy időszakosan vízzel borított területek, a vízfolyásoktól és tavaktól távol lévő mocsaras, ingoványos területek élővilága is veszélyben van.
 

Magyar fejlesztés hozhatja vissza a sírból a diótermelést

2024. május 16. 17:31
A világon egyedülálló, méhbarát injektálásos eljáráson dolgoznak magyar kutatók a dió és a cseresznye védelme érdekében.