Ez nem szemét! Hibázol, ha rossz helyre dobod
2024. december 03. 17:49
Brutálisan sok konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot dobunk ki.
A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése mellett egyes hulladékudvarokban is lehetővé tette az ilyen anyagok leadását; a szolgáltatás 33 helyszínen már elérhető, és az érintett hulladékudvarok száma folyamatosan bővül – közölte a vállalat.

A konyhai élelmiszer-hulladékokat kezdetben főleg olyan települések hulladékudvaraiban lehet leadni, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés. A rendszer fokozatosan bővül a hulladékudvarok kihasználtsága alapján.
A MOHU becslései szerint egy ember nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot "termel" – Fotó: Shutterstock
Jelenleg 33 helyszínen, Budapesten, Cegléden, Kecskeméten, Szolnokon, Székesfehérváron, Kaposváron, Tatabányán, Zalaegerszegen, Orosházán, Gyomaendrődön, Békéscsabán és Nagykanizsán adhatók le az élelmiszer-hulladékok – jelezték.

A MOHU becslései szerint egy ember nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot "termel". Az ilyen anyagok szelektív gyűjtése közös érdek, mert így ezek értékes másodlagos nyersanyaggá válnak.
A biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást lehet előállítani, komposztként pedig fenntartható tápanyagforrást biztosít a mezőgazdaságnak – közölte a vállalat.
A konyhai élelmiszer-hulladékok leadása az egyéb kategóriákkal megegyezően zajlik a hulladékudvarokban. A hulladékot saját tárolóedényében kell a helyszínre szállítani, majd ott egy patentzáras, szagbiztos gyűjtőedényben kell elhelyezni.
A házhoz menő gyűjtéshez hasonlóan a hulladékudvarokban is leadhatók különböző szerves hulladékok, például gyümölcs- és zöldségmaradékok, kávézacc, teafű (teafilter nem), tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények.
Ugyanakkor csontokat, élelmiszercsomagolást, porzsákokat, porszűrőket, papírzsebkendőket és pelenkákat nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni, mivel ezek nem komposztálhatók, illetve rongálhatják a gépeket.
Tilos továbbá leadni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is – hívta fel a figyelmet a MOHU.
A hazai települési hulladék 34 százaléka biológiailag lebomló anyag, ebből a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék mennyisége évi 440 ezer tonnát tesz ki. A MOHU hosszú távú célként a 155 ezer tonnás éves gyűjtési mennyiséget tűzte ki.
Indexkép: Shutterstock
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
KSH adatok az élelmiszerárakról
2022. december 14. 13:06
Négy hónap élénkülés után októberben lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 58,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az éves növekedési ütem 2,1 százalékponttal lassabb lett a szeptemberinél. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lefrissebb adatai szerint a növényi termékek 56,4 százalékos éves drágulása 3,1 százalékponttal, az élő állatok és állati termékek árának 64,7 százalékos emelkedése 0,4 százalékponttal mérsékeltebb az előző havinál.
Listeria miatti termékvisszahívás!
2023. június 09. 12:11
Visszahívta a forgalomból a Baromfirudacska 1000 g elnevezésű terméket az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és a szállító Merian Foods Élelmiszeripari Kft.
Az ok pedig a Listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.