Ez nem szemét! Hibázol, ha rossz helyre dobod
2024. december 03. 17:49
Brutálisan sok konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot dobunk ki.
A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése mellett egyes hulladékudvarokban is lehetővé tette az ilyen anyagok leadását; a szolgáltatás 33 helyszínen már elérhető, és az érintett hulladékudvarok száma folyamatosan bővül – közölte a vállalat.

A konyhai élelmiszer-hulladékokat kezdetben főleg olyan települések hulladékudvaraiban lehet leadni, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés. A rendszer fokozatosan bővül a hulladékudvarok kihasználtsága alapján.
A MOHU becslései szerint egy ember nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot "termel" – Fotó: Shutterstock
Jelenleg 33 helyszínen, Budapesten, Cegléden, Kecskeméten, Szolnokon, Székesfehérváron, Kaposváron, Tatabányán, Zalaegerszegen, Orosházán, Gyomaendrődön, Békéscsabán és Nagykanizsán adhatók le az élelmiszer-hulladékok – jelezték.

A MOHU becslései szerint egy ember nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot "termel". Az ilyen anyagok szelektív gyűjtése közös érdek, mert így ezek értékes másodlagos nyersanyaggá válnak.
A biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást lehet előállítani, komposztként pedig fenntartható tápanyagforrást biztosít a mezőgazdaságnak – közölte a vállalat.
A konyhai élelmiszer-hulladékok leadása az egyéb kategóriákkal megegyezően zajlik a hulladékudvarokban. A hulladékot saját tárolóedényében kell a helyszínre szállítani, majd ott egy patentzáras, szagbiztos gyűjtőedényben kell elhelyezni.
A házhoz menő gyűjtéshez hasonlóan a hulladékudvarokban is leadhatók különböző szerves hulladékok, például gyümölcs- és zöldségmaradékok, kávézacc, teafű (teafilter nem), tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények.
Ugyanakkor csontokat, élelmiszercsomagolást, porzsákokat, porszűrőket, papírzsebkendőket és pelenkákat nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni, mivel ezek nem komposztálhatók, illetve rongálhatják a gépeket.
Tilos továbbá leadni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is – hívta fel a figyelmet a MOHU.
A hazai települési hulladék 34 százaléka biológiailag lebomló anyag, ebből a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék mennyisége évi 440 ezer tonnát tesz ki. A MOHU hosszú távú célként a 155 ezer tonnás éves gyűjtési mennyiséget tűzte ki.
Indexkép: Shutterstock
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Kitűnő magyar dinnyére számítunk idén
2023. július 11. 14:22
Elindult a magyar dinnye értékesítése, a nyári időszakban várhatóan 125-130 ezer tonna görögdinnyét és a becslések szerint 10-12 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők a földekről. Az előrejelzések alapján jónak ígérkezik a dinnyeszezon, vagyis sok magyar család nyarát édesítheti meg az ízletes hazai gyümölcs.
Tovább kell csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét
2024. október 02. 12:59
Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája, nem pedig a hagyományos állattartás, az öntözéses gazdálkodás, vagy a nagyüzemi élelmiszer-előállítás - mondta az agrárminiszter az élelmiszer-hulladék megelőzéséről szóló konferencián október 1-jén, Budapesten.